Wisselmeerderheid geeft fietsers veilige route langs de kerk

Fietsers zullen na de heraanleg van het dorpscentrum veilig rond de Sint-Genesiuskerk kunnen rijden. Raf Stoffels (Respect) pleitte jarenlang voor aangepaste plannen, en haalt nu zijn slag thuis dankzij een opvallende wisselmeerderheid in de gemeenteraad.
Fietsers zullen na de heraanleg van het centrum uiteindelijk niet door deze smalle doorgang moeten rijden.
Mozkito Fietsers zullen na de heraanleg van het centrum uiteindelijk niet door deze smalle doorgang moeten rijden.

De gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode keurde vorige week een opmerkelijk voorstel goed. Fietsers die vanuit Alsemberg via de Dorpsstraat het eenrichtingsverkeer tegemoet rijden, moeten rechts over het dorpsplein fietsen en dan via het kruispunt met de Kerkstraat en de Fonteinstraat richting Dorpsstraat en Stationsstraat rijden. Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur de fietsers door de smalle doorgang tussen de kerk en de huizen in de Dorpsstraat sturen, maar daar had onder anderen gemeenteraadslid Raf Stoffels heel wat bedenkingen bij.

"De plannen werden al in 2015 besproken, maar er werd nooit een beslissing genomen", zegt Stoffels. "Toen ik de plannen opvroeg, bleek dat de fietsers nog altijd links van de weg zouden rijden. De fietssuggestiestrook zou wel wat verhoogd worden bij wijze van afscheiding, maar omdat het voorstel veel te gevaarlijk was, heb ik dan gevraagd om het advies in te winnen van het VIAS (het vroegere Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, red.)."

Gemeenteraadslid Raf Stoffels (Respect).
Mozkito Gemeenteraadslid Raf Stoffels (Respect).

De deskundige van VIAS stelde enerzijds vast dat de doorgang erg smal is, maar ook dat er te snel gereden wordt in de zone 30 en dat de zichtbaarheid er eigenlijk onvoldoende is. Omdat er ook binnen het schepencollege geen consensus gevonden werd, keerde het punt nog eens terug op de gemeenteraad. "Veel schoolgaande kinderen rijden hier dagelijks langs", aldus Stoffels. "Ik heb daarom aan de raadsleden ook gevraagd om in eer en geweten te stemmen." De overgrote meerderheid bleek uiteindelijk voor een aanpassing te stemmen. Leden van meerderheidsfractie IC-GB leverden dus mee de nodige stemmen om de wijziging goed te keuren.

Fietsers kunnen nu veiliger langs de Sint-Genesiuskerk rijden.
Mozkito Fietsers kunnen nu veiliger langs de Sint-Genesiuskerk rijden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.