Superpaaltjes beschermen rommelmarkt

DUIZENDEN BEZOEKERS KUNNEN MET GERUST HART SNUISTEREN

De rommelmarkt vorig jaar. Het evenement lokt gemakkelijk tienduizend bezoekers, en hun veiligheid is uiteraard een prioriteit.
Mozkito De rommelmarkt vorig jaar. Het evenement lokt gemakkelijk tienduizend bezoekers, en hun veiligheid is uiteraard een prioriteit.
Het Pitagone-systeem, een lichte en mobiele barrière in de vorm van paaltjes die moeten verhinderen dat terroristen op een mensenmassa kunnen inrijden, zal meteen gebruikt worden in het weekend van de jaar- en rommelmarkt in Rode. Dan zakken immers meer dan tienduizend bezoekers af.

Paaltjes van een meter hoog, elk zo'n vijftig kilogram zwaar. Meer is er niet nodig om een 7,5 ton zware vrachtwagen met een snelheid van vijftig kilometer per uur tegen te houden. Het systeem, ontworpen door het Brusselse bedrijf Pitagone, geniet nu al wereldwijd interesse. En dus ook in eigen land. Weg met de bloembakken of betonblokken, dan maar? Als het van Sint-Genesius-Rode afhangt, wel. Daar gebruikte men tot vorig jaar nog 75 'bigbags' met zand om potentiële terroristen achter het stuur weg te houden van de massa.


"We hebben echt wel interesse in het systeem", zegt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). "Een tijdje geleden kregen we van het bedrijf een demonstratie, en tijdens de jaarmarkt kunnen we het systeem testen. We willen immers nagaan of het effectief gemakkelijk te installeren is." Maar ondanks die interesse zit een aankoop op gemeentelijk niveau er niet aan te komen. "Daarvoor kost het gewoon te veel", legt Rolin uit. "Maar misschien kan de provincie het wel aankopen, om het dan ter beschikking te stellen van de gemeentebesturen?" Marc Weissberg, ceo van Pitagone, laat weten dat het systeem 1.480 euro per meter kost. Al kan er ook gehuurd worden, wat Rode ook zal doen. Dan kost het systeem 99 euro per meter op de eerste dag, en 69 euro per meter vanaf de tweede dag.

Het Pitagone-systeem, een Belgische uitvinding, kan zware vrachtwagens tegenhouden wanneer die op een mensenmassa dreigen in te rijden.
RV Het Pitagone-systeem, een Belgische uitvinding, kan zware vrachtwagens tegenhouden wanneer die op een mensenmassa dreigen in te rijden.

Samenaankoop?

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte laat echter weten dat een aankoop in functie van de gemeenten geenszins de bedoeling kan zijn. "Enerzijds zijn er verschillende varianten van het systeem op de markt", zegt hij. "Elke variant heeft zijn voor- en nadelen. Je hebt dus niet één systeem dat voor elk evenement geschikt is. Gemeenten of politiezones moeten dus voor zichzelf uitmaken waar ze nood aan hebben. Anderzijds kunnen de huidige systemen over vijf jaar al compleet verouderd zijn. Wat we wel doen als provincie, is alles mee opvolgen en evalueren, om zo de gemeenten en de politiezones degelijk te kunnen adviseren. Om de kosten te drukken, kunnen politiezones bijvoorbeeld wel samen een systeem aankopen."

Dertig extra agenten

Schepen Anne Sobrie (Respect), die ook lid is van de jaarmarktorganisatie, is voorstander van Pitagone. "Elke maatregel die de veiligheid van bezoekers kan garanderen, moet uiteraard positief onthaald worden", zegt ze. "Al hebben we ook een uitstekende samenwerking met de politie. In totaal zullen dertig federale agenten in bijstand gevraagd worden." Sobrie ziet het Pitagone-systeem vooral op zondag 24 september nut hebben. "De brocantemarkt die dan plaatsvindt, is één van de grootste van het land, met minstens tienduizend bezoekers", legt ze uit. "De standjes worden neergepoot op en rond een grote invalsweg, wat het allemaal erg 'toegankelijk' maakt voor voertuigen." Daags ervoor vindt de jaarmarkt voor de tiende keer plaats, samen met een kermis en de jubileumviering van het dienstencentrum. "Ook hier zullen enkele duizenden mensen aanwezig zijn", vervolgt Sobrie. "Maar hier is de site minder toegankelijk voor voertuigen. Als schepen moet ik wel toegeven dat een aankoop van het systeem een zware kost zou zijn, zeker omdat we eigenlijk maar één groot evenement in onze gemeente hebben. En je moet ook de ruimte hebben om dat allemaal te stockeren. Een aankoop zal deze legislatuur in ieder geval niet mogelijk zijn."