Feestweekend lokt 30.000 bezoekers

JAAR- EN ROMMELMARKT PROFITEREN VAN MOOIE NAZOMER

De jaarmarkt lokte al flink wat bezoekers, maar de echt grote massa zakte zondag af voor de rommelmarkt Feest in Rode. Waar het eerste evenement nog beveiligd werd door betonblokken, werden zondag speciale antiterrorismepaaltjes van stal gehaald.
Mozkito De jaarmarkt lokte al flink wat bezoekers, maar de echt grote massa zakte zondag af voor de rommelmarkt Feest in Rode. Waar het eerste evenement nog beveiligd werd door betonblokken, werden zondag speciale antiterrorismepaaltjes van stal gehaald.
Twee dagen lang heeft Rode duizenden bezoekers mogen verwelkomen. Zaterdag was de jaarmarkt al een drukbezochte bedoening, maar daags nadien trok nog een veelvoud aan koopjesjagers naar de wijk Middenhut voor Feest in Rode. In totaal ontving de gemeente dertigduizend mensen, maar grote incidenten bleven uit.

Zaterdag profiteerden de marktkramers tijdens de jaarmarkt als eersten van het mooie weer. Al vroeg op de dag zakten heel wat mensen af naar het centrum van Sint-Genesius-Rode. Een deel van dat centrum is momenteel herschapen in een werf, in het kader van de geplande herinrichting, maar daar viel langs het parcours amper iets van te merken.


De jaarmarkt blijft vooral een feest van de Rodenaar zelf. Terwijl de wielertoeristen van Ro Cycling varken aan 't spit serveerden, voerde het Kinderuur traditiegetrouw enkele voorstellingen op, en maakten de trampolinespringers van de Koninklijke Sint-Genesius Turngroep met hun sprongen promotie voor hun vereniging. Het jaarmarktcomité haalde extra animatie naar Rode, maar het waren vooral de reuzen die in de namiddag opvielen. Tist, Triene, Jef en Wanjke werden opnieuw begeleid door een bont orkestje en hadden veel bekijks. Ook 's avonds bleef er, mede dankzij het mooie weer, heel wat volk hangen in het centrum. De politie moest links en rechts wat gemoederen bedaren, maar grote problemen bleven uit.

Mozkito

Strengere regels

Gisteren zakte wellicht nog eens twee keer zoveel volk af naar de wijk Middenhut, waar Bernard Van Den Heuvel al voor de 29ste keer Feest in Rode organiseerde. Van Den Heuvel was het in de aanloop naar het evenement niet eens met het gemeentebestuur, dat zijn organisatie strengere regels wilde opleggen. "Maar alles is perfect verlopen", aldus Van Den Heuvel. "We hadden tussen de vier- en vijfhonderd standhouders, die samen bijna duizend standplaatsen innamen. Bij de opstelling van al die standjes hebben we er extra op gelet dat er geen te grote delen van de straat zelf ingenomen werden. We hadden iedereen ook vooraf gewaarschuwd en dat heeft gewerkt. Samen met de burgemeester hebben we een ronde gedaan en alles was in orde. Dankzij het zonnige weer was het natuurlijk heel druk, maar het was aangenaam wandelen op het parcours. Ik ben dus tevreden."


Opvallend was dat het parcours van de jaarmarkt zaterdag afgezet was met betonblokken. Zondag waren het de speciale antiterrorismepaaltjes van het Belgische bedrijf Pitagone die langs beide kanten van de Zoniënwoudlaan opgesteld werden. Ondanks de twee evenementen verliep de verkeersdoorstroming op die Zoniënwoudlaan het hele weekend best vlot. Al waren er zondag wel heel wat foutparkeerders, ondanks de pendelparking aan het station en een speciaal ingerichte parkeerstrook op de Steenweg Op Waterloo. Wie langs daar gereden kwam, moest wel geduld oefenen. Op de steenweg stond in de namiddag immers een lange file. Verschillende agenten hielden daar wel een oogje in het zeil.

Mozkito
Mozkito
De reuzen van Rode bezochten de jaarmarkt onder begeleiding van een kleurrijke fanfare.
Mozkito De reuzen van Rode bezochten de jaarmarkt onder begeleiding van een kleurrijke fanfare.