Burgemeesters wachten officiële verklaring af na uitspraken van minister Homans

Vlaams minister wil burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet benoemen

Pierre Rolin, voorgedragen burgemeester van Sint-Genesius-Rode.
Mozkito Pierre Rolin, voorgedragen burgemeester van Sint-Genesius-Rode.
De burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos willen eerst de officiële verklaring van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) lezen alvorens ze naar de Raad van State stappen. Minister Homans liet vanochtend weten dat ze de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet zal benoemen.

Dat minister Homans de vier burgemeesters niet wil benoemen, heeft te maken met de naleving van de taalwet tijdens de voorbije gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Volgens Homans werden de kiesbrieven aan Franstalige inwoners meteen in het Frans gestuurd. De minister vindt echter dat de Franstalige inwoners eerst opnieuw een aanvraag voor iedere verkiezing moeten indienen bij het gemeentebestuur.

Via de pers

Homans oordeelt dat de burgervaders van Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek en Wezembeek-Oppem de taalwet hebben geschonden en wil hen vervolgens niet benoemen tot burgemeester. Pierre Rolin (IC-GB), voorgedragen burgemeester van Sint-Genesius-Rode, betreurt de actie van Homans. “Ik heb haar reactie, zoals iedereen, via de pers vernomen”, aldus Rolin. “Ik wacht op een officiële verklaring van minister Homans. Daarna zal ik, samen met het schepencollege, de juridische motivatie van Homans doorpluizen. Als wij het niet eens zijn met die motivatie, zullen we naar de Raad van State stappen. Maar eerst moeten we alles rustig analyseren. Die Franstalige kiesbrieven? Als dat het enige argument is, gaan we zéker naar de Raad van State.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigert de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten te benoemen.
Photo News Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigert de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten te benoemen.

Verkiezingsstunt?

De nieuwe impasse kan zeker drie tot vier maanden duren. Volgens Rolin is die periode zeker overbrugbaar. “Maar langer mag het niet duren. We moeten nu al met een schepen minder werken. Voor enkele maanden is dat haalbaar, maar een lange periode van onzekerheid zou slecht zijn voor Sint-Genesius-Rode. Het enige wat ik wil, is mijn gemeente goed besturen. Ik behoor niet tot een van de nationale partijen. Als dit een verkiezingsstunt is, dan is het erg laag bij de grond.”

Geen reactie

Yves Ghequière (Link@venir), aangewezen burgemeester van Linkebeek, wil niet reageren tot hij het officiële besluit van Homans heeft nagelezen. Voorgedragen burgemeester van Drogenbos Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB) was niet bereikbaar voor commentaar. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.