Wie pakt eerste sjerp van fusiegemeente?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN Puurs-Sint-Amands

Het worden bijzondere verkiezingen in de nieuwe gemeente Puurs-Sint-Amands. Het fusienieuws werd in Puurs vlot verwerkt, in Sint-Amands botste CD&V op meer weerstand. Coalitiepartner L.O.S stemde uiteindelijk mee, de vraag is nu of ook de inwoners helemaal mee zijn. "CD&V is al te lang aan zet, een frisse politieke wind zou onze fusiegemeente deugd doen", klinkt het bij N-VA en KR8!.

"Koen (Van den Heuvel, red.) is geen slechte burgemeester, maar er treedt stilaan een soort van 'metaalmoeheid' op na al die jaren van CD&V-bestuur", zegt KR8!-lijsttrekker Heiko Van Muylder. "Het zou voor onze nieuwe fusiegemeente gezonder zijn om met meerdere partijen te besturen. Ik heb zeker de ambitie en de bagage om burgemeester te worden, moest die kans zich aandienen. Wat ik dan anders zou aanpakken, is minder focussen op de grote projecten en meer op dienstverlening in alle deelgemeenten." Niet alleen KR8! wil mee besturen. "In Sint-Amands en Bornem is de CD&V-alleenheerschappij al voorbij, nu mag ook Puurs volgen", zegt N-VA-lijsttrekker Jan Van Camp. "CD&V hoort anderen misschien nog wel, maar luistert helemaal niet meer. Men moet inwoners meer laten participeren in plaats van hen enkel te informeren. De deelgemeenten verdienen ook meer aandacht, CD&V heeft echter alles gecentraliseerd in Puurs. Onze N-VA-ploeg bestond 6 jaar geleden nog uit een groep politieke nieuwelingen, maar is de voorbije legislatuur enorm gegroeid en aangesterkt. Wij zijn klaar om mee te besturen."

"Geen sleet op #team Koen"

Volgens burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) zit er helemààl geen sleet op zijn #teamKoen. "De helft van de mensen op onze lijst is nieuw, wij vullen geen lege plaatsen met familieleden en kennissen. Ik ben ervan overtuigd dat onze inwoners zien dat er hàrd is gewerkt, en dat ze een burgemeester hebben die zowel deze grote gemeente kan besturen als in Brussel op tafel kan slaan."


Ondanks zijn ervaring maakt de fusiegemeente deze verkiezing voor Van den Heuvel toch weer spannend. "Ik ben wat ouder en rustiger geworden, maar weet ook dat elke stem telt. Ik heb daarom vooral op heel wat Sint-Amandse deurbellen geduwd de voorbije weken, gelukkig herkende iedereen mij meteen. Dat is al een goed begin." (EDT)