DE PARTIJEN DOORGELICHT

PUURS-SINT-AMANDS

CD&V:

Meer dan de helft van de Puursenaars stemde in 2012 op CD&V, Van Den Heuvel kon aan de slag met een absolute meerderheid van 17 van de 25 zetels. In Sint-Amands was de ploeg van Peter Van Hoeymissen goed voor 8 zetels, wat leidde tot een samenwerking met L.O.S. In de nieuwe fusiegemeente trekt CD&V onder de noemer #teamKoen naar de verkiezingen, Van Den Heuvel trekt en Van Hoeymissen duwt.

KR8!:

KR8! is de 'nieuwkomer' in Puurs-Sint-Amands. De partij ontstond uit de ploeg van L.O.S. (Lippelo Oppuurs Sint-Amands), die als coalitiepartner van CD&V pas na grote interne strubbelingen meeging in het fusieverhaal. L.O.S. gaat nu op in KR8!, en bundelt onafhankelijken, sociaal-democraten en liberalen uit de 8 deelgemeenten. "In Sint-Amands waren we al gekend, we hebben hard gewerkt om ook in Puurs duidelijk te maken waar we voor staan", aldus Heiko Van Muylder.

N-VA:

De partij trok in Puurs in 2012 voor het eerst alleen naar de kiezer en dit resulteerde meteen in 5 zetels. In Sint-Amands was de partij goed voor 19,3 procent en 3 zetels. "We hebben intern een grote groei doorgemaakt, onze werking staat nu een pak sterker en ook de samenstelling van onze lijst is beter", zegt Puursenaar en lijsttrekker Jan Van Camp. Zijn collega-fractievoorzitter uit Sint-Amands, Patrick De Luca, duwt.

Groen:

Groen behaalde in 2012 in Puurs 6,3 procent van de stemmen, goed voor één zetel. In Sint-Amands bestond de afdeling nog niet, maar daar bracht de partij een jaar geleden verandering in. "We hebben keihard gewerkt, en hadden toen niet kunnen denken dat we nu zo ver zouden staan. Waar we eerst geloofden in twee zetels, lijkt ons nu ook een derde zetel niet onrealistisch", zeggen lokaal voorzitter Els Knoops en gemeenteraadslid in Puurs Steven Prinsen, die zich duidelijk profileren als lijsttrekkersduo. "Voor Groen is dit geen 'one man show', wij trekken als groep naar de verkiezingen."

Vlaams Belang

In Puurs zetelt Vlaams Belang sinds 2006 in de gemeenteraad, eerst met 3 zetels en sinds 2012 met één exemplaar. Huidig gemeenteraadslid Peter Lemmens trekt nu ook de lijst van zijn partij in de nieuwe fusiegemeente. Dany Saey uit Ruisbroek wordt lijstduwer. "De gemeentefusie is voor ons een kans om op grondgebied Sint-Amands politiek actief te zijn. We zullen waken over het behoud van onze identiteit, met aandacht voor àlle deelgemeenten, veiligheid en gezonde financiën."