'Te buur' moet solidariteit onder inwoners stimuleren

Vlnr: Heiko Van Muylder, Erika Van den Bergh, Marleen Vos, Grees Vermeren, Evelyn Rousseau en Jan Jacobs.
Foto Els Dalemans Vlnr: Heiko Van Muylder, Erika Van den Bergh, Marleen Vos, Grees Vermeren, Evelyn Rousseau en Jan Jacobs.
'Te buur', zo heet het foto- en verhalenproject van de gemeente Sint-Amands en de werkgroep ontwikkelingssamenwerking. "Ons doel is aan de hand van verhalen van onze inwoners de solidariteit en het contact tussen de Sint-Amandsenaren te vergroten", zegt Evelyn Rousseau van de dienst samenleving.

"Vooral de oudere generatie Sint-Amandsenaren kent nog heel wat mensen in eigen dorp, bij de jongere gezinnen is dit spijtig genoeg minder het geval. We hebben ook heel wat wijkcomités en een grote Turkse gemeenschap, maar de linken of verbindingen tussen deze groepen ontbreken. Daar willen we met 'Te buur: ken je buur en zijn verhaal' wat aan doen. We vertellen de komende maanden de verhalen van heel gewone tot buitengewone Sint-Amandsenaren, zo kan iedereen iets ontdekken over zijn buurman of dat bekende gezicht op straat", zegt Rousseau.


"We zochten en vonden zelf al tien verhalen van inwoners, jong en oud, allochtoon en autochtoon. Nu trekken we met onze tent langs allerlei evenementen in het dorp, om nog meer verhalen te noteren en foto's te maken. Dit weekend vind je ons al op de Boekenmarkt. Iedereen heeft wel iets te vertellen: De ene doet opvallend veel vrijwilligerswerk, de andere adopteerde drie kinderen, een derde kwam hier ooit als vluchteling toe. Die verhalen, die we vaak niet aan het uiterlijk van iemand kunnen te weten komen, willen wij vertellen. Het resultaat verschijnt in het gemeentelijke magazine SAM, op onze website en volgend jaar plannen we al een eerste toonmoment. Hopelijk leren mensen elkaar dankzij 'Te buur' kennen en respecteren, en vergroten we zo de solidariteit in onze eigen straten en wijken."


Meer informatie: www.sint-amands.be/tebuur. (EDT)