Vijfjarigen krijgen les in kasteel

De kinderen hadden het naar hun zin in kasteel Gelmenhof.
Foto De Freine De kinderen hadden het naar hun zin in kasteel Gelmenhof.
Welke kleuter zou er niet graag les krijgen in een kasteel? Voor de vijfjarigen van basisschool Sint-Cordula in Schoten is die droom sinds gisteren realiteit. De 48 kindjes van juf Wendy en juf Kathleen worden dit schooljaar ondergebracht in kasteel Gelmelenhof. "Een voorlopige oplossing voor ons capaciteitsprobleem", zegt de schooldirectie.

Sint-Cordula in de Schotense Gelmelenstraat zit al jaren met een lange wachtlijst. "Veel mensen willen hun kinderen in het centrum naar school sturen, maar qua ruimte hebben we natuurlijk onze beperkingen", leggen directrices Veerle Molkens en Anneleen Reynders uit. "Om daaraan tegemoet te komen zochten we naar beschikbare gebouwen in de buurt. Dit schooljaar mogen we het vlakbij gelegen kasteel Gelmelenhof gebruiken. Vroeger deed het ook nog dienst als politiekantoor, bibliotheek en moederhuis. Nu is het pand eigendom van de gemeente en die stelt het tijdelijk ter beschikking. Samen met de gemeente deden we een paar aanpassingen en nu kan het gebruikt worden als klaslokaal."


Op die manier kan Sint-Cordula 170 in plaats van 145 kleuters ontvangen. De oudste kleuters werden in het kasteel ondergebracht. "Hier hebben we heel veel ruimte en een kasteel spreekt natuurlijk tot de verbeelding", lacht juf Wendy. "Tijdens de infodag kwamen verschillende kinderen verkleed als prinses of ridder."


De 'kasteelklas' is wel maar een tijdelijke oplossing, in afwachting van een nieuwbouw. "Die moet komen in de plaats van onze huidige school, die al meer dan vijftig jaar oud is", vertelt de directie. "We zijn volop de nodige voorbereidingen aan het treffen. Hopelijk kunnen we volgend schooljaar beginnen bouwen." (KDC)