Oud-burgemeester doet boekje open

TONY SEBRECHTS SCHRIJFT BOEK OVER REGEERPERIODE

Oud-burgemeester Tony Sebrechts met zijn boek over 30 jaar Schoten.
Foto Laenen Oud-burgemeester Tony Sebrechts met zijn boek over 30 jaar Schoten.
Oud CD&V-burgemeester Tony Sebrechts heeft een boek geschreven, '30 jaar Schoten'. Daarin beschrijft hij het wel en wee van de politiek in Schoten tussen 1982 en 2012. Een woelige periode met de val van de socialisten en de opkomst van het Vlaams Belang.

Het boek van Sebrechts gaat niet over zijn realisaties, wel over dertig jaar politiek, waarvan hijzelf twintig jaar de burgemeestersjerp mocht dragen. "Het boek is een echt Schotens product. Ik beschrijf de politiek vanaf de verkiezingen in 1982 tot 2012. Toen moest mijn partij de macht overlaten aan N-VA. Eigenlijk wilde ik het boek schrijven met Harrie Hendrickx, die mij opvolgt, maar hij had geen tijd. Ik had oud-collega's en vrienden beloofd dat ik een boek ging schrijven en daarom heb ik jarenlang knipsels en documenten verzameld", vertelt Sebrechts.


Het boek spreekt uitvoerig over de verkiezingsnacht van 1982 toen de socialisten naar de oppositie gingen. "Het is eigenlijk onwaarschijnlijk dat Marcel Imler net deze week overleden is. Hij speelt namelijk een belangrijke rol in het verhaal. Die nacht van de verkiezingen heb ik onmiddellijk een coalitie gevormd met de liberalen en heb ik de socialisten zo buiten spel gezet. Dat is toen op papier gezet met de 16 handtekeningen en maandagochtend lag dat al op de provincie," zegt Sebrechts.


"Let wel, het was een moeilijke en onstabiele coalitie want we waren maar met 16 in de meerderheid en de socialisten waren met 15. Maanden hebben ze dan geprobeerd om iemand los te weken. Er werd lustig met schepenpostjes gegooid maar niemand sprong over dus konden wij het roer omgooien. Dan hebben we twee jaar hard bespaard want Imler had te veel uitgegeven."


Naast de ondergang van de socialisten in Schoten, maakte de burgemeester ook de opkomst van het Vlaams Belang mee. Een erg sterke partij in Schoten met wijlen Marie-Rose Morel aan kop.

Tripartite

"Ik spreek in het boek ook over politiek op het scherp van de snee want dat was het ook echt. Het is misschien wel lokaal, maar dat weerspiegelt zich ook op Vlaams en Federaal niveau. Met Morel was er een echt duel tussen haar en Hendrickx. Beiden waren erg aan elkaar gewaagd en plots was het Vlaams Belang hier enorm sterk. Met verschillende cameraploegen stonden ze dan hier in Schoten met de vraag waarom? Daar konden wij natuurlijk moeilijk op antwoorden. Gelukkig konden we toen de klassieke tripartite behouden, want de Antwerpse formule met groen, zagen we niet zitten."


Het politieke verhaal in het boek stopt in 2012 wanneer N-VA de macht greep. "Uiteindelijk blijft de sjerp wel in de familie, met de schoonzoon van Hendrickx nu op de troon. Maar De Veuster doet dat niet slecht. Als ik hem één raad mag geven zou ik zeggen om zo verder te doen en zich bezig te houden met de gemeente en niet met zichzelf als politicus. Maar dat is toch zijn stijl niet."