Opschorting voor stelende verpleegster

Een vrouw van 34 uit Schoten heeft van de rechter in Antwerpen een opschorting van straf gekregen. Als verpleegster had ze van bewoners gestolen.


De Schotense werkte als verpleegster in het RVT Verbert Verrijdt in Schoten. Daar werkte ze in vroege, late en nachtdiensten. Een bewoner van het rusthuis diende in 2016 een klacht in. Al snel bleek dat de verpleegster spullen had gestolen van bewoners, van collega's en van het rusthuis zelf. Het gaat om halskettingen, trouwringen, andere juwelen en geld. De buit verkocht ze in goudwinkels aan het Centraal Station in Antwerpen. Ze verklaarde zelf dat het om een stuk of 20 sieraden ging, waar ze ongeveer 480 euro voor kreeg.


De politie verhoorde de verpleegster over 16 diefstallen verhoord. De meeste diefstallen gaf Jutte G. ook toe. "Ze verklaarde dat ze een drang heeft om te stelen en dit al doet sedert haar twaalf jaar. Het is als een ziekte, waarbij ze het niet kan laten om te stelen", zegt de rechtbank. De verpleegster verwijst naar haar echtscheiding en de moeilijke thuissituatie.


"De aard en het georganiseerd karakter van de feiten beïnvloeden op negatieve wijze het veiligheidsgevoel binnen onze maatschappij", vindt de rechtbank. "De feiten zijn laakbaar, omdat een vertrouwensrelatie geschonden werd en omdat weerloze oude en/of dementerende mensen het slachtoffer werden."


De rechtbank vond haar schuldig, maar legde geen straf op. De vrouw moet wel een behandeling volgen voor haar drang tot stelen. (KAV)