Ga naar de mobiele website
^ Top

Inspectie sluit crèches na kindermishandeling

STAD ZOEKT ZO SNEL MOGELIJK NOODOPVANG VOOR BETROKKEN GEZINNEN

Zaakvoerster Larissa Van Wesemael.
Lefelon Zaakvoerster Larissa Van Wesemael.
Zaakvoerster Larissa Van Wesemael hoopt haar gesloten crèches in Schoten en Antwerpen zo snel mogelijk te heropenen. Kind en Gezin heeft de twee crèches, waar minstens drie gevallen van kindermishandeling opdoken, gisteren een verplichte sluiting opgelegd. "Als de crèche heropent, breng ik mijn dochtertje zeker terug", aldus een vader.

Kind en Gezin nam gisteren, een beetje laat volgens velen, het zekere voor het onzekere en legde de crèches van Kiddy Watch een verplichte sluiting op, tot de tekortkomingen uit de inspectieverslagen zijn weggewerkt. "De inspectie vond gisteren opnieuw fouten in de registratie van aanwezige verzorgsters en kinderen", zegt Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en Gezin. "Een preventieplan tegen grensoverschrijdend gedrag, zoals kindermishandeling, was evenmin voorradig. Daarvoor is de zaakvoerster al enkele keren op de vingers getikt. Zij belooft dit recht te zetten. In afwachting vinden wij het beter om de crèches tot uiterlijk 30 juni te sluiten."

Onder meer de Antwerpse afdeling van Kiddy Watch op Klapdorp is tijdelijk gesloten.
Lefelon Onder meer de Antwerpse afdeling van Kiddy Watch op Klapdorp is tijdelijk gesloten.

"Geen klachten"

In totaal werden 24 kinderen opgevangen in de twee crèches. Twintig ouders kwamen gisterenmiddag naar een infovergadering bij Kind en Gezin. Veel ouders blijven Kiddy Watch trouw. Een moeder die haar zoontje ophaalde, noemde het "schandalig dat de crèche van Schoten dicht moet." Een vader die zijn dochtertje ophaalde, had evenmin klachten over de werking. "Spijtig dat we even een andere oplossing moeten zoeken. Als de crèche weer open gaat, komen we terug."


Volgens advocate Valerie Van Genechten, die zaakvoerster Larissa Van Wesemael bijstaat, hebben al vijftien ouders schriftelijk bevestigd dat zij bij de heropening terugkeren naar Kiddy Watch. "Mevrouw Van Wesemael heeft Kind en Gezin zelf een korte sluiting voorgesteld. Zo kan zij alle paperassen in orde maken. Dat was het grootste punt van kritiek bij de inspectie. Het is de bedoeling om de crèches zo snel mogelijk te heropenen. We laten de ouders niet in de kou staan tot eind juni. De crèches bieden ook werkgelegenheid aan vijf kinderverzorgsters, waaronder mevrouw Van Wesemael zelf en haar dochter. De jongste dagen is een heksenjacht op de crèches gelanceerd. Ouders durfden hun kindjes niet meer brengen, omdat er cameramensen op de stoep stonden.Toch blijft mevrouw Van Wesemael in de eerste plaats een slachtoffer in deze zaak. Aan de kindermishandeling in haar crèches heeft zij geen schuld."

Gerust

Burgemeester Maarten De Veuster (Schoten) en jeugdschepen Nabilla Ait Daoud (Antwerpen) hebben gisteren alle betrokken ouders laten contacteren. Zowel in Antwerpen als in Schoten zullen de 24 betrokken ouders in andere crèches opvang voor hun kinderen krijgen. "Ik ben er gerust in dat vrijdagmorgen geen enkel kindje zonder opvang zal zitten", zegt burgemeester De Veuster.Meld een bug