6.000 euro nodig voor olympische droom

TUMBADOR VZW HELPT SPRINTSTER GELD INZAMELEN VOOR DURE ROLSTOEL

Rolstoelsprintster Joyce oefent twee keer per week thuis op rollen. Nu huurt ze een wheeler.
KCS Rolstoelsprintster Joyce oefent twee keer per week thuis op rollen. Nu huurt ze een wheeler.
Rolstoelsprintster Joyce Lefèvre (27) uit Schoten, getipt als dé opvolgster van Marieke Vervoort, droomt van de Olympische Spelen na deelname aan de Memorial Van Damme. Voor die droom heeft ze een dure rolstoel van 6.000 euro nodig. Tumbador vzw uit Kalmthout, die mensen met een beperking in Guatemala en Peru helpt revalideren, wil nu centen inzamelen.

De 27-jarige Joyce Lefèvre lijdt al sinds haar geboorte aan spastische diplegie (verlamming aan de benen, red.) en kan zich daardoor buitenshuis moeilijk te voet verplaatsen. Toch is ze sportief. "Sinds twee jaar neem ik deel aan de dodentocht", vertelt ze. "Weliswaar in een rolstoel. Ik zamelde op die manier geld in voor Tumbador vzw, die instaat voor de revalidatie en opleiding van mensen met een beperking in Guatemala en Peru. De topsportcoördinator van Vlaanderen zag me bezig en was enthousiast over mijn prestatie. Hij stelde me voor rolstoelatlete te worden."


Joyce moest even nadenken over het aanbod van de topsportschool, maar uiteindelijk hapte ze toe. "De eerste trainingsweken waren heel zwaar, maar ik begon het snel leuk te vinden. Ik ben nu bijna één jaar rolstoelatlete."


Joyce huurt haar wheeler voor 30 euro per maand, maar droomt ervan om er ooit zelf eentje te hebben. "Helaas zijn die rolstoelen erg duur: de kostprijs kan oplopen tot wel 6.000 euro." Bij Parantee, een erkende sportfederatie, is er geen geld voor materiële bijstand. "We staan wel in voor de mentale begeleiding, maar geld voor materiële zaken is er niet", zegt topsportcoördinator Steven Van Beylen. "Als die persoon goed begeleid wordt en goed traint, zal men gemakkelijker sponsoring vinden."

Topsportstatuut

Joyce gaat verder. "Ik moet eerst een topsportstatuut halen, alvorens ik financiële ondersteuning krijg, maar daarvoor moet ik nog betere tijden rijden. Als beginnende atleet heb je daar natuurlijk wat tijd voor nodig."


Tumbador vzw wil Joyce steunen en heeft een crowdfunding opgestart om haar te helpen bij het project. "Want wanneer ik een nieuwe rolstoel heb, trek ik naar de Olympische Spelen", lacht ze. "Dat is mijn droom."


Hans Sterkendries van de vzw uit Kalmthout zet zijn schouders mee onder het initiatief. "We weten met welke problemen G-sporters vaak te maken hebben", vertelt hij. "Sommige 'normale' topsporters verdienen tot 300.000 euro per week. Ik vind dat dat eigenlijk niet kan. G-sporters moeten bijna voor alles zelf opdraaien en dat willen we net aan de kaak stellen. Daarom willen we Joyce heel graag helpen om een rolstoel aan te kopen zodat ze later hopelijk naar de Olympische Spelen kan."

Crowdfunding

Joyce stond aanvankelijk twijfelachtig tegenover de crowdfundingsactie. "Toen ik hoorde dat ze een crowdfunding wilden opstarten, was ik er eerst tegen. Het is immers de organisatie die geld moet krijgen en niet ik. De vzw besloot het project uiteindelijk los te koppelen van de organisatie: dat wil dus zeggen dat de centen rechtstreeks naar de nieuwe rolstoel gaan. Nu is er al 246 euro ingezameld. We zien uiteindelijk wel waar we geraken. Ik durf nog niet te hopen, want ik weet niet of het doel dat we voor ogen hebben, haalbaar is. Een juiste wheeler is erg belangrijk."

Marieke Vervoort

Intussen traint Joyce vier keer per week in Breda en oefent ze ook twee keer per week thuis, op rollen. Ze kijkt enorm op naar rolstoelsprintster Marieke Vervoort. "Ik hoop dat ik ooit zo goed word als haar. De Olympisch Spelen volgend jaar zal wel wat snel zijn, maar in 2020, wanneer de Spelen plaatsvinden in Tokio, wil ik zeker deelnemen."