"Zonder hem was onze zaak uitgebrand"

UITBATERS VILLA DENTE ZOEKEN HELD DIE GROTE BRAND VOORKOMT

Uitbater Ben Aarab van Villa Dente.
Marc De Roeck Uitbater Ben Aarab van Villa Dente.
De uitbaters van restaurant Villa Dente zijn de onbekende redder van hun zaak enorm dankbaar. Een vermoedelijke buurtbewoner zag de rookonwikkeling en forceerde zich een toegang tot de zaak en wist een beginnende brand in de kiem te smoren. "Als we weten wie het is, krijgt hij minstens een goede fles wijn."

Het was iets na middernacht toen de hulpdiensten melding kregen van een brand in restaurant Villa Dente aan de Kapellei. De rookontwikkeling en de vlammen waren opgemerkt door een voorbijganger. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was het vuur al grotendeels onder controle. Drie gasten die lagen te slapen in het naastgelegen hotel Koningshof werden door de brandweer wakker gemaakt en kortstondig geëvacueerd. De huisbaas had ook nog een bluspoging ondernomen, maar voelde zich daarna vermoedelijk door de rook niet zo goed en moest verzorgd worden. "We zijn de buurtbewoner/passant enorm dankbaar voor wat hij heeft gedaan", zegt verantwoordelijke Ben Aarab van het restaurant. "Zonder hem was er van onze zaak geen sprake meer geweest. Dan was echt alles in vlammen opgegaan."

De hulpdiensten kwamen in de nacht van woensdag op donderdag naar de zaak.
Marc De Roeck De hulpdiensten kwamen in de nacht van woensdag op donderdag naar de zaak.

Natte handdoek

Ben Aarab hoopt dat hij eerstdaags de ontdekker van de brand kan ontmoeten om hem uitvoerig te bedanken. "De man was hier 's nachts voorbij gewandeld en had de rook en het vuur gezien", zegt Ben Aarab. "Hij is blijkbaar zonder enige twijfel over de omheining geklommen. Hij heeft dan een deur geforceerd om binnen te geraken en heeft dan een natte handdoek over de smeulende fruitpers gelegd en zo de brand kunnen beperken. Want de brand is vermoedelijk begonnen door een kortsluiting aan de fruitpers. Die heeft dan ook het stopcontact in brand gezet. De dappere held heeft dus uiteindelijk héél veel erger voorkomen. Je moet het eigenlijk maar durven om ergens over te klimmen en een deur in te beuken. Dan moet je toch redelijk koelbloedig kunnen blijven. Dat is volgens mij lang niet voor iedereen weggelegd."

Risico

Na een ochtend goed verluchten en wat kuiswerk, kon het restaurant donderdagnamiddag alweer de deuren openen. "Ik vind het nog altijd echt knap wat die man heeft gedaan. Ik hoop dat hij zich kenbaar maakt en dan is het minste dat hij van ons krijgt toch wel een héél goed flesje wijn. Als hij niet het risico had genomen door over die omheining te klimmen en de deur te forceren, dan was hier alles in vlammen opgegaan. We zijn een klassiek oud restaurant. In het gebouw is veel hout gebruikt. Het had geen vijf minuten langer moeten duren of het had hier een ramp geweest."