"Hayco is als een kindje voor mij"

CYNTHIA ZAMELT GELD IN VOOR ERNSTIG ZIEKE HOND

Cynthia Vertongen en haar hond Hayco.
Foto Laenen Cynthia Vertongen en haar hond Hayco.
Cynthia Vertongen uit Schoten is een crowdfunding actie begonnen om de behandeling van haar chronisch zieke hond Hayco te kunnen financieren. Cynthia is arbeidsongeschikt en de medicatie voor Hayco kost handenvol geld. "Toch wil ik Hayco niet zomaar laten inslapen. Zelf kan ik geen kinderen krijgen, dus mijn hond is als een kindje voor mij", aldus Cynthia.

Twee jaar geleden werd bij Cynthia Vertongen een mysterieuze ziekte vastgesteld. Op 2 december 2015 zakte het toen 18-jarige meisje bij het opstaan gewoon door haar benen: het begin van een lange lijdensweg. De voorbije twee jaar werd Cynthia op sommige momenten geteisterd door verlammingsverschijnselen en op andere ogenblikken door helse spierpijnen. Een sluitende diagnose kon er tot op vandaag niet worden gesteld, maar feit is wel dat Cynthia arbeidsongeschikt is en min of meer aan huis gekluisterd. Sinds anderhalf jaar vindt de inwoonster van Schoten steun bij Berner Sennenhond Hayco, maar nu blijkt ook die ernstig ziek te zijn.


"Hayco moet vaak braken, heeft last van chronische diarree en kampt daardoor met ondergewicht", vertelt Cynthia.

Dure behandeling

"Uit onderzoek bleek dat hij lijdt aan de ziekte van Addison, een aandoening aan de bijnieren die allerlei problemen veroorzaakt. Hayco heeft een behandeling nodig, maar die is peperduur. Voor de rest van zijn leven moet hij medicatie blijven nemen ter waarde van honderdvijftig à tweehonderd per maand."


'Laat dat beestje toch inslapen' is een commentaar die Cynthia de jongste dagen regelmatig te horen kreeg in haar omgeving, maar daar wil ze niet van weten. "Mijn vriend en ik kunnen geen kinderen krijgen, dus Hayco is als ons een kind voor ons", zucht Cynthia. "Onze band is enorm sterk. Als ik Hayco verlies zal het ook met mij bergaf gaan. Hayco is een lichtpunt in een donkere periode. Hij motiveert me om overeind te blijven."


Anderzijds groeit het geld niet op Cynthia's rug. Daarom probeert ze nu via een crowdfunding geld in te zamelen om haar geliefde hond te redden. "Omdat ik zelf niet kan werken en momenteel ook geen uitkering krijg, komt op financieel vlak alles op de rug van mijn vriend terecht. Met één loon kunnen we Hayco's behandeling onmogelijk betalen. We zien geen andere optie dan bij andere mensen aan te kloppen voor hulp. Ik dacht er eerst aan om een benefiet op poten te zetten, maar dat blijkt niet zo evident als er geen vzw achter zit. En dus deed ik nu via Facebook een oproep om geld te storten op een bankrekening die speciaal voor Hayco is bestemd. Hopelijk maakt dit wat los bij de mensen, want ik zou Hayco echt niet kunnen missen."


Wie Cynthia en Hayco wil helpen kan geld over maken op BE05 7370 4757 2075.