Ga naar de mobiele website
^ Top

"Beschouw dit als een waarschuwing"

Drugsmaffia schiet planner containerkaai in de benen

Twee mannen met bivakmutsen en pistolen schoten de man in de benen in de Braamstraat in Schoten
Marc De Roeck Twee mannen met bivakmutsen en pistolen schoten de man in de benen in de Braamstraat in Schoten
Een 29-jarige bediende met een sleutelfunctie op de containerkaai van DP World, is gisterochtend in de benen geschoten toen hij zijn hondje ging uitlaten. Twee mannen met bivakmutsen en pistolen sprongen uit de bosjes, losten enkele schoten en sloegen op de vlucht. Een klopjacht leverde niets op. M.Y. raakte uiteindelijk niet zwaargewond. "Beschouw dit als een waarschuwing", zo valt bij gerechtelijke bronnen te horen. De schietpartij is al het twaalfde incident in de Antwerpse drugsoorlog.

De Braamstraat in Schoten. Op zich al een tamelijk drukke weg, zeker nu de 'brug van den Azijn' onderbroken is. M.Y. gaat met zijn hond wandelen. Goed tweehonderd meter van zijn appartement vandaan springen plots twee mannen uit het struikgewas. Volledig in het donker gekleed met bivakmutsen. Ze lossen meteen enkele schoten en laten de man bloedend achter. Het slachtoffer geraakt op eigen kracht terug aan zijn appartementsgebouw. Daar wordt hij binnen gesleurd door een bovenbuurvrouw. "Hij wilde niet terug in zijn eigen appartement, omdat hij niet wilde dat zijn dochtertje hem zo zag", vertelt de zus van het slachtoffer.

Korte tijd later arriveren de hulpdiensten. De politie zet de hele omgeving af. Een helikopter speurt mee naar de verdachten, maar uiteindelijk weten ze te ontkomen. Er is niet geweten of er een vluchtwagen bij betrokken was. De bloedsporen zijn wel duidelijk te zien, van aan de bosjes waar de gangsters zaten, tot aan het appartementsgebouw van het slachtoffer.

Een buurtbewoner kent het slachtoffer niet, maar plots daagt er wel iets. "Eergisteren heb ik nog een man uit de bosjes en de gracht zien klauteren. Iemand die duidelijk niet van de buurt was. Was dat misschien al een voorbereiding?"

De vriendin van het slachtoffer trekt met hem mee naar het ziekenhuis. De oma wordt opgetrommeld om op het bijna vijf jaar oude dochtertje te passen. Ze zullen tot een stuk in de namiddag het appartement niet mogen verlaten, want de speurders gaan tijdens de verhoren ook daar nauwgezet nog tot onderzoek over. Alles wordt doorzocht, tot gordijnkasten toe.

De politie en het labo kamden de buurt uit.
Marc De Roeck De politie en het labo kamden de buurt uit.

Tweede keer

Voor Y.M. is het al de tweede keer dat hij onder vuur wordt genomen. In de zomer van 2016 gebeurde al eens hetzelfde, maar toen in de garageverdieping van het appartementsgebouw. Toen geraakte hij niet gewond en kon hij zich tijdig verschansen. De man is van Turkse afkomst en is een ver familielid van de echtgenote van Frank 'De Tank' V. Die gewezen buitenwipper zit al enkele maanden in de cel omdat hij een vijftal ladingen cocaïne uit de haven zou hebben gesmokkeld. Ook zijn vrouw en zijn schoonbroer werden mee gearresteerd omdat zij het drugsgeld van Frank hielpen witwassen. Volgens onze informatie komt de naam van M.Y. niet voor in het drugsonderzoek naar Frank 'De Tank'. Zijn zus beaamt dat ook.

"We zijn verre familie, maar mijn broer heeft daar helemaal niets mee te maken. Hij heeft geen strafblad en wil zich niet met drugs inlaten. Na die schietpartij van een jaar geleden, was het ook een jaar rustig. Waarom ze dan nu weer toeslaan? Volgens mij willen sommige mensen hem wegjagen van zijn job."

Sleutelpositie

Toch is M.Y. al langer in beeld bij de drugsbrigade van de federale politie. De man zit dan ook op een sleutelpositie op de containerkade van het havenbedrijf DP World. Hij bepaalt mee waar de duizenden geloste containers op de kade gestockeerd worden. Hij is een zogenaamde 'pleinplanner' en vast in dienst bij DP World. Voor drugsbendes is het cruciaal om een container met een lading cocaïne gemakkelijk te kunnen bereiken. Een medeplichtige binnen het bedrijf maakt het werk voor de 'uithalers' van de cocaïne zoveel makkelijker. Bij het havenbedrijf DP World wenste gisteren niemand te reageren.

"Je moet deze aanslag als een waarschuwing zien", valt te horen in gerechtskringen, "De twee daders waren gewapend met een licht kaliber en schoten op de benen. Dat wil zoveel zeggen als: 'Man, doe wat wij van je verwachten of we komen terug, maar dan met zwaardere wapens.'"

Twaalfde incident

Deze schietpartij is het twaalfde incident in de uitdijende drugsoorlog. De meeste incidenten speelden zich tot nog toe in Antwerpen of Borgerhout af. De jongste weken zijn echter al drie aanslagen gepleegd in Brasschaat en nu in Schoten. Een schietpartij recent in Putte (Nederland) werd dan ook weer gelinkt aan en incident in Berendracht enkele maanden geleden.

Camera

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) van Schoten is geschrokken van de feiten. "De procureur coördineert de strijd tegen die drugsmaffia. Op overleg verdeelt hij de taken tussen lokale en federale politie. Als burgemeester zorg ik voor extra beveiliging, door de uitbouw van onze cameranetwerk met nummerplaatherkenning. In de Braamstraat is een extra camera voorzien, maar nog niet geplaatst."Meld een bug