Vleermuizen krijgen 'hotel' aan Schans

Burgemeester Dirk Bauwens (midden), leden van het schepencollege en mensen van Natuurpunt bij de bunker die nu dienst doet als vleermuizenhotel.
Foto De Freine Burgemeester Dirk Bauwens (midden), leden van het schepencollege en mensen van Natuurpunt bij de bunker die nu dienst doet als vleermuizenhotel.

Aan de voormalige militaire vesting De Schans in Schilde werd afgelopen weekend een 'vleermuizenhotel' ingehuldigd, het vierde al op Schildes grondgebied. Deze winterverblijfplaats voor vleermuizen kwam tot stand door een samenwerking van Natuurpunt, Regionaal Landschap De Voorkempen en het gemeentebestuur.


Het was burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) die zaterdag het vleermuizenhotel plechtig mocht openen, maar eigenlijk stond dat deze keer gelijk aan sluiten. Bauwens draaide namelijk aan een paar oude bunkers een speciaal geïnstalleerde stalen deur op slot. Enkel boven de deuren is nog een gleuf voorzien waarlangs vleermuizen binnen en buiten kunnen vliegen.


"Bedoeling is dat vleermuizen hier kunnen overwinteren en zij hebben daarvoor rust nodig. Vandaar de deuren", legt Kevin Grieten van Regionaal Landschap De Voorkempen uit. "Verder is het van belang dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in de bunkers vrij stabiel blijven. Dankzij een paar kleine ingrepen kunnen we vleermuizen helpen om goed de winter door te komen." (KDC)