Vicerector UA wint wetenschapsprijs

FILIP LARDON LEVERT AL JAREN HEVIGE STRIJD TEGEN ROKEN

Kankerspecialist en vicerector Filip Lardon.
Klaas De Scheirder Kankerspecialist en vicerector Filip Lardon.
Kankerspecialist Filip Lardon, tevens vicerector van de Universiteit Antwerpen, is de laureaat van de prestigieuze Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie. Lardon wordt onder andere geprezen voor zijn kankeronderzoek en voor de manier waarop hij jongeren waarschuwt voor de gevaren van roken. "Dit motiveert me om verder te doen, maar ook de overheid mag een tandje bij steken", zegt Lardon.

De Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie wordt jaarlijks aan één Belg uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België. Het is in wetenschapsmiddens een prestigieuze bekroning die dit jaar naar de uit Schilde afkomstige en in Hoevenen wonende Filip Lardon gaat. Lardon doet aan kankeronderzoek, maar probeert tegelijk de kankerproblematiek bij de wortel aan te pakken. Lees: door mensen (en vooral jongeren) te sensibiliseren.


"De voorbije jaren ben ik in tientallen scholen langs geweest om de leerlingen te wijzen op de gevaren van roken. Zo bereikte ik meer dan tienduizend scholieren", vertelt Lardon, die zelf nooit heeft gerookt. "Het is een soort van missie. Want therapieën ontwikkelen is één ding, maar voorkomen is nog beter. En het werk is zeker niet af, want sinds 2014 zien we opnieuw een stijging in het aantal rokende jongeren, vooral bij de meisjes."


In zekere zin doet Filip Lardon dus wat dokter Luc Beaucourt jarenlang deed op het vlak van verkeersveiligheid. Alleen verschillen de twee 'missionarissen' wel van stijl. Lardon choqueert minder dan Beaucourt. "Ik laat ook wel eens een foto van een rokerslong zien, maar probeer vooral op andere manieren de aandacht van de jeugd te trekken", gaat Lardon verder. "Zo vraag ik de jongeren bijvoorbeeld hoe ze zouden reageren als er dagelijks vijftig Belgen zouden omkomen bij een oorlog die al decennialang duurt. Dat vinden ze natuurlijk onvoorstelbaar. Als ik vervolgens zeg dat er in ons land elke dag even veel mensen sterven door de sigaret, dan komt die boodschap sterker binnen. Ik krijg veel positieve reacties, zowel in beroepsscholen als in de Latijnse."

Motivatie

De Loopbaanprijs die Lardon krijgt, motiveert hem alleen maar meer om door te gaan. "Sinds ik vicerector ben op de universiteit heb ik minder tijd om de baan op te gaan, maar ik heb een informatie- en lespakket uitgewerkt waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen", legt Lardon uit. "Op een speciaal daarvoor opgezette website is dat allemaal terug te vinden. Overigens gaat men ook in Nederland mijn methode toepassen. Volgende week zit ik met een Nederlandse collega samen om één en ander te bespreken."


Tegelijk wil Lardon benadrukken dat ook de overheid een tandje mag bijsteken in de strijd tegen de sigaret. "Het onaantrekkelijk maken van de sigarettenpakjes zou al kunnen helpen en wat mij betreft mogen de accijnzen verder worden opgetrokken", besluit Lardon.


Meer info op: www.teeronderwerp.be.