Student bakt gepersonaliseerde tegels

ROBIN (21) RICHT MET HULP VAN CROWDFUNDING EIGEN BEDRIJF OP

Robin toont het resultaat wanneer de tegels uit de oven komen.
Foto Laenen Robin toont het resultaat wanneer de tegels uit de oven komen.
Robin Marien, net afgestudeerd in het Internationaal Ondernemen aan de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool, heeft een eigen zaak uit de grond gestampt. De 21-jarige jongeman uit Schilde bakt gepersonaliseerde keramiektegels die thuis of op het werk aan de muur kunnen.

Als u uw keukenmuur of zwembadbodem wil sieren met de foto van uw gezin, kan u bij Mariens bedrijf 'My Tile' terecht. "Er bestaan al heel wat bedrijven die gepersonaliseerde fotomuren aanbieden", vertelt de jonge starter. "Maar die printen de foto steeds op de tegels, terwijl ik ze in de stenen zelf bak. Het resultaat ziet er hetzelfde uit, maar er is een enorm kwaliteitsverschil. Bij geprinte tegels kan je de afbeelding bij wijze van spreken van de steen krabben. Met mijn techniek is het veel steviger. Het eigenlijke bakken doe ik trouwens helemaal zelf en daar wil ik me ook op focussen. Voor het plaatsen wil ik zoveel mogelijk samenwerken met partners."


De jonge starter is niet onbezonnen in het avontuur gesprongen. Als afstudeerproject had hij al een businessplan voor een soortgelijk bedrijf ontwikkeld.

Uitbreiding familiebedrijf

"Het concept ben ik niet ver gaan zoeken", klinkt het. "Mijn ouders runnen het bedrijf Vitae Memoriam, dat porseleinen tegels voor grafzerken produceert. Ik zag mijn project als een theoretische uitbreiding van het familiebedrijf, waar ik dan uiteindelijk ook daadwerkelijk met ben doorgegaan. Mijn ouders hadden bovendien al het nodige materiaal, zoals een oven, in hun tegelbakkerij in Halle-Zoersel staan. Dus ik kon snel aan de slag", zegt Robin. Al wil hij niet dat iemand denkt dat hij op de kap van zijn ouders leeft. "Ik betaal huur voor het gebruik van de oven en vergoed mijn ouders voor de uren die ze besteden aan het onderhoud van de apparatuur."

Crowdfunding

"Toch wil ik nog meer op eigen benen staan", vervolgt de ondernemer. "Daarom heb ik enige tijd geleden een crowdfundingcampagne opgestart. Het doel was 2.500 euro in te zamelen om zo een eigen oven te kunnen kopen. Met nog twaalf dagen te gaan, zit ik ondertussen al aan 2.800 euro. Het doel is dus makkelijk bereikt. Maar hoe meer budget ik kan verzamelen, hoe beter. Iedereen kan dus nog steeds blijven steunen via www.ulule.com/fundmytile."


Iedereen kan een afbeelding laten bakken op steenjes die uiteenlopen van mozaïekformaat tot grotere tegels van 25 op 30 centimeter. De prijs ligt voor een vierkante meter tussen de 400 en 600 euro, afhangend van de grote van de steentjes en het feit of je een afbeelding in zwart-wit of kleuren wilt. Meer info en voorbeelden op www.mytile.be.