Oeps, te veel pesticiden gebruikt...

GEEN SPRIETJE GRAS MEER OP TRAININGSVELDEN NA FOUT ONDERHOUDSFIRMA

Voorzitter Jean-Pierre De Roeck van Diabolos op zijn tot modderpoel herschapen trainingsveld.
Foto Klaas De Scheirder Voorzitter Jean-Pierre De Roeck van Diabolos op zijn tot modderpoel herschapen trainingsveld.
Voetbalclub KSK 's Gravenwezel-Schilde en rugbyclub Diabolos zitten met een dik probleem. Twee trainingsvelden van de verenigingen zijn 'omgetoverd' tot een modderige zandvlakte, wellicht omdat een onderhoudsfirma te kwistig omsprong met een onkruidverdelger.

De gemeente Schilde stelt in het centrum van 's Gravenwezel oefenterreinen ter beschikking aan de plaatselijke voetbal- en rugbyclub. Bij een jaarlijks 'groot onderhoud' - dat wordt uitgevoerd door een externe firma - ging onlangs iets grondig mis. De onderaannemer wou het onkruid tussen het gras verdelgen, maar per ongeluk ging ook het gras zelf er aan.


"Van de ene dag op de andere stond er geen sprietje meer op ons veld", getuigt voorzitter Jean-Pierre De Roeck van Diabolos. "Voor ons is dat een serieuze streep door de rekening, want nu kunnen we eigenlijk niet meer op een fatsoenlijke en veilige manier trainen. Wij hebben nog één ander terrein ter beschikking, aan de andere kant van het dorp, maar daar is geen verlichting. 's Avonds trainen is ginder onmogelijk, want tegenwoordig wordt het al vrij vroeg donker. Voorlopig moeten we ons dus toch behelpen op onze zandvlakte. Ik moet er geen tekening bij maken dat deze situatie verre van ideaal is."

'Not amused'

Ook KSK 's Gravenwezel-Schilde is 'not amused' door het spijtige voorval. "Het dagdagelijkse onderhoud doen wij zelf", reageert clubvoorzitter Karl Garmyn. "Vijf jaar lang hebben we tijd, geld en energie geïnvesteerd om van het veld in kwestie een 'biljart' te maken en nu kunnen we van vooraf aan beginnen. Gelukkig hebben we nog andere terreinen ter beschikking, waaronder één met kunstgras. Mits we wat schuiven met uurschema's kunnen onze ploegen wel blijven trainen, maar praktisch en aangenaam is het allemaal niet."

Aansprakelijk gesteld

Het gemeentebestuur, dat de externe aannemer had ingehuurd, helpt zoeken naar oplossingen. "Eerst en vooral hebben we laten onderzoeken of er nog restanten van pesticiden op de velden aanwezig zijn. Dat bleek niet het geval, dus er is geen gevaar voor de volksgezondheid", aldus sportschepen Anke Fierens (CD&V). "De aannemer werd intussen aansprakelijk gesteld. We verwachten dat hij de heraanleg op zich zal nemen."


Mogelijk worden de getroffen velden deze week opnieuw ingezaaid. Maar dan nog zal het minstens vijf weken duren vooraleer er opnieuw kan worden gesport. Het nieuwe gras moet immers de tijd krijgen om te wortelen. Diabolos overweegt om in die tussenperiode 'noodverlichting' te laten installeren op het hoofdcomplex aan de Wijnegemsesteenweg.


"Het is immers geen optie om onze 250 leden wekenlang niet te laten trainen", besluit Jean-Pierre De Roeck.