In 20 minuten 14 kluizen gekraakt: Schildenaar riskeert 6 jaar cel voor grote roof in Boerentoren

Verdachte riskeert 6 jaar voor diefstal in Boerentoren in 2013

Verdachte Kristof D.R. uit Schilde
Kristof Aerts Verdachte Kristof D.R. uit Schilde
Kristof D.R. (36) riskeert 6 jaar cel voor het openbreken van 14 kluizen in de KBC-kluizenzaal in de Boerentoren. Voor de procureur kan hij alleen de dader zijn, omdat D.R. een verleden heeft van zware diefstallen en die dag 20 minuten in de kluizen rondhing. Kristof D.R. zat trouwens in voorarrest op het moment van de kluizenkraak maar mocht overdag de gevangenis verlaten.

De kluizenkraak in de hoofdzetel van KBC-Antwerpen in de Boerentoren dateert ondertussen van 6 en 7 november 2013. Uit de veertien geopende kluizen verdwenen opgeteld 280.000 euro cash geld, juwelen en goud ter waarde van ettelijke honderdduizenden euro's en aandelen en obligaties voor meer dan twee miljoen euro.

Meteen naar juwelier

De procureur meent met oude bekende, Kristof D.R. uit Schilde, de dader beet te hebben. D.R. is eerder veroordeeld voor zware diefstal. Op 6 november komt Kristof D.R. op de fiets naar de KBC-bank om zijn kluis in te kijken. Bij aankomst filmt de bewakingscamera aan de ingang hem met een kleine boekentas in de hand. Hij komt twintig minuten later buiten met een plastic tas vol spullen. "Veel meer dan wat er ooit in uw 2 kluizen kan gezeten hebben", meent de procureur.


Na dat bezoek vertrekt Kristof D.R. linea recta naar een juwelier in Willebroek en later naar de Goudbank Antwerpen om een rolletje Krugerrands, een gouden munt uit Zuid-Afrika, te verkopen. Diezelfde dag heeft Kristof D.R. contact met de Nederlander Jemmy P. Hij zoekt contact met de tot Rus genationaliseerde Antwerpenaar Ludo Van Campenhout (niet de politicus, red.) in Moskou om gestolen aandelen en obligaties te verzilveren.

Luxueus bestaan

Naast deze 'harde' bewijzen zijn er volgens de procureur tal van details die Kristof D.R. als dader aanduiden. Zo heeft de man amper inkomsten maar leeft hij toch een luxueus bestaan. Een Jaguar, een Range Rover, een Harley Davidson,... Bij de huiszoeking vond de politie 25.000 euro cash. "Hij werkt zogezegd bij een bakker. Maar volgens die bakker verdient Kristof D.R. daar amper genoeg om zijn eigen pistolets te betalen."


Hij vorderde tegen Kristof D.R. 6 jaar cel. Tegen zijn vijf handlangers die probeerden de buit te verzilveren vorderde hij 1 jaar cel, al dan niet met uitstel.


De verdediging van Kristof D.R. vond dat de procureur op de man speelde. Van het openbreken van de kluizen zijn geen bewijzen. In de kluizenzaal zelf hangen geen camera's.


Advocaten Kris Luyckx en Joke Bleys: "Andere verdachten zijn nooit onderzocht. Kristof D.R. is 20 minuten in de kluizenzaal. Voor hem is een andere bezoeker 42 minuten binnen geweest. De man, een muzikant, heeft een cellokoffer bij. Geen verder onderzoek. Of wat te denken van de start van het onderzoek? KBC stelt de kraak vast en belt de politie. Daar is geen ploeg beschikbaar. De volgende drie uur kunnen klanten nog rustig de kluizenzaal binnen- en buiten lopen. Dan gaat de zaal dicht voor een verlengd weekend. Pas vier dagen later komt de politie vaststellingen doen. De dag van de kraak ging 's morgens om 9 uur het alarm in de kluizenzaal af. De nooddeur geeft uit op de ondergrondse parking. Geen verder onderzoek."

Dvd's spoorloos

Waarop Kristof D.R. zelf met het bewijs van zijn onschuld op de proppen kwam. De man opende twee grote reiskoffers met twee nagemaakte KBC-kluizen (elk 51x11x30cm groot). Hij stapelde de inhoud op de bank. Een stapel van klasseurs, papieren, een kleiner kluisje en mappen.


Luyckx: "Dat kan er allemaal in twee kluizen. De procureur meent dat meneer D.R. veel meer in een zak mee had toen hij de bank verliet. Kunnen wij die bewakingsbeelden eens bekijken om te vergelijken?"


De procureur moest toegeven dat dat voorlopig niet gaat. De dvd's met de bewakingsbeelden zitten niet meer in het dossier. "Ik laat ze opsporen", beloofde hij. De rechtbank doet uitspraak op 13 november.