Borstkanker of niet: Kathleen Krekels gaat weer voor Vlaams parlement

Hoewel Kathleen Krekels momenteel vecht tegen borstkanker gaat ze in mei opnieuw voor een plaatsje in het Vlaams parlement.
RV Hoewel Kathleen Krekels momenteel vecht tegen borstkanker gaat ze in mei opnieuw voor een plaatsje in het Vlaams parlement.
Borstkanker of niet: Kathleen Krekels uit ’s Gravenwezel gaat bij de verkiezingen op 26 mei opnieuw voor een plaatsje in het Vlaams parlement. Krekels - die namens N-VA ook schepen is in Schilde - kreeg eind vorig jaar te horen dat ze kanker heeft, maar blijft strijdvaardig. “Al besef ik dat ik tijdens de campagne zal moeten doseren.”

Sinds 2012 is Kathleen Krekels schepen in Schilde en twee jaar later veroverde ze met 11.946 stemmen ook een zetel in het Vlaams parlement, waar ze deel uitmaakt van de commissies Onderwijs, Nederlandse Taalunie en Bestrijding van Gewelddadige Radicalisering. Afgelopen weekend besliste de partijraad van de N-VA dat Krekels bij de komende Vlaamse verkiezingen de negende plaats krijgt op de Antwerpse lijst. De voormalige logopediste gaat vol voor een tweede termijn, al is dat in haar situatie niet zo evident.

“In november vorig jaar voelde ik een knobbeltje in één van mijn borsten”, vertelt Kathleen Krekels. “Eerst dacht ik nog dat het niks ernstigs zou zijn – mijn familie heeft namelijk geen voorgeschiedenis van (borst)kanker – maar voor de zekerheid liet ik me toch controleren. Op 28 november viel dan het verdict: ik zat met een kwaadaardig gezwel. Vanzelfsprekend sloeg dat nieuws in als een bom. Na een maand van verdere onderzoeken en knagende onzekerheid onderging ik op 28 december een borstsparende operatie waarbij het gezwel werd verwijderd. Eind januari startte dan de nabehandeling. Tot half juli moet ik op regelmatige tijdstippen een chemokuur krijgen en bestraald worden.”

Voor de goede orde: de behandeling lijkt aan te slaan, dus de kans op genezing is groot. Maar tot nader order moet Krekels de nevenwerkingen er bij nemen. “Chemotherapie maakt je bij momenten moe en ziek. Het maakt dat ik tussendoor al eens vaker rust moet nemen”, gaat de N-VA-kandidate verder. “Ook tijdens de campagne – die goed en wel begint vanaf de paasvakantie - wordt dat een factor waar ik rekening mee zal moeten houden. Normaal ben ik de weken voor een verkiezing voortdurend op pad, maar nu ga ik mijn momenten moeten kiezen. Mijn dokter heeft er geen bezwaar tegen dat ik me in de kiesstrijd meng, maar hij drukte me op het hart om goed naar mijn lichaam te luisteren. Dat ben ik ook echt wel van plan.”

Ten opzichte van vijf jaar geleden heeft Krekels het voordeel dat ze nu al meer naambekendheid geniet en de actes de présence in principe minder nodig heeft dan toen. “Bovendien kan ik rekenen op een uitstekende campagneploeg”, aldus Krekels. “En sowieso kan je van thuis uit veel mensen bereiken via de sociale media.” Onlangs stuurde Krekels via Twitter en Facebook trouwens een videoboodschap de wereld in waarin ze andere kankerpatiënten een hart onder de riem wil steken. “Ik heb even getwijfeld over dat filmpje, maar ik kreeg er achteraf verschillende positieve reacties op. Blijkbaar zijn er mensen die er moed uit hebben geput en daar was het me om te doen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.