"We leven al tien jaar in nachtmerrie"

NABESTAANDEN VERMOORDE AUTOHANDELAAR WACHTEN OP PROCES

Liliane Pruym (rechts), de moeder van Steve Huypens met haar advocate Liliane Verjauw.
PLA Liliane Pruym (rechts), de moeder van Steve Huypens met haar advocate Liliane Verjauw.
Tien jaar na de moord op autohandelaar Steve Huypens (39) uit Schilde is er nog steeds geen proces gevoerd. De advocaat van moordenaar Fred Wittig - die in Duitsland een levenslange straf uitzit voor een andere moord - verzet zich tegen de uitlevering van zijn cliënt. "Veroordeel hem hier dan desnoods bij verstek", zegt Liliane Verjauw, de advocate van de familie.

De moord dateert van 30 november 2007. Autohandelaar Steve Huypens stapte kort na de middag zijn kantoor van P&S-autohandel op de Turnhoutsebaan binnen en werd er neergeschoten. Hij kreeg twee kogels in de borst en één in het voorhoofd.


Een week later werd Kevin, de zoon van het slachtoffer, opgepakt op verdenking van vadermoord. Kevin zat acht maanden in de cel tot de Duitse politie plots de echte moordenaar op een schaaltje aanreikte aan het gerecht. Het gaat om Fred Wittig, een Duitse crimineel die in eigen land al een Turkse autohandelaar had vermoord en daar momenteel een levenslange straf voor uitzit.

Slachtoffer Steve Huypens (39).
Legreve Slachtoffer Steve Huypens (39).

Duitser

Het Antwerpse parket probeerde de moordzaak op Steve Huypens over te hevelen naar het Duitse gerecht, zodat moordenaar Fred Wittig in één proces voor de twee moorden kon terechtstaan. Dat lukte echter niet: het Duitse gerecht had de moordzaak op de Turkse autohandelaar zo goed als rond, en er zou snel een uitspraak volgen. De familie Huypens was trouwens nooit een voorstander van een proces in Duitsland: ze vond dat de dader zich in Antwerpen moest verantwoorden. "Steve werd hier tenslotte vermoord", klonk het.


Dat proces lijkt nu verderaf dan ooit. De Duitse advocaat van dader Wittig verzet zich resoluut tegen uitlevering van de moordverdachte. De reden? Zijn cliënt dreigt in ons land voor een tweede keer tot een levenslange straf veroordeeld te worden.


"Na tien jaar is er nog steeds geen proces, dat is ronduit schandalig", zegt Liliane Verjauw, de advocaat van de familie Huypens. "Veroordeel de moordverdachte hier desnoods bij verstek, dan kunnen mijn cliënten verder met hun leven. Dit is een rechtsstaat onwaardig."

Schadevergoeding

Liliane Pruym, de moeder van de vermoorde Steve, is de wanhoop nabij. "Mijn zoon is tien jaar geleden op een brutale manier afgeslacht en nu lijkt niemand zich nog te interesseren in zijn zaak. Het dossier is bij het gerecht onderaan de stapel beland en dat doet pijn. Geef ons een proces, zodat we erkenning krijgen als slachtoffers. En niet onbelangrijk: geef ons na tien jaar een schadevergoeding. Wij leven al tien jaar in een nachtmerrie. Bovendien: mijn kleinzoon Kevin zat acht maanden onschuldig in de cel. Wanneer krijgt hij daarvoor eindelijk een tegemoetkoming?"