"Met 668.347 euro naar Curaçao gevlucht"

'FEMME FATALE' RISKEERT 5 JAAR VOOR GROOTSCHALIGE VASTGOEDFRAUDE

Het Antwerpse gerecht eist de maximumstraf van 5 jaar tegen Viviane V. (55), een gewiekste vastgoedmakelaar uit Schilde. De vrouw - door de procureur omschreven als een "manipulatieve femme fatale" - zou 19 klanten voor minstens 668.347 euro hebben opgelicht bij de aankoop van villa's. Na de feiten vluchtte V. naar Curaçao.

In 2007 richtte Viviane V. in Schilde het immobiliënkantoor De Landheer op. Dat deed ze met haar zakenpartner, een man uit Schoten, die financieel borg zou staan.


In 2012 merkte de zakenpartner dat er iets mis was: de derdenrekening had een negatief saldo, hoewel er veel voorschotten op gestort waren. Het bleek dat Viviane V. de voorschotten voor de aankoop van een woning in eigen zak had gestoken in plaats van door te storten naar de notarissen. Toen haar gesjoemel aan het licht kwam, vluchtte ze met haar kinderen naar Curaçao. Het immokantoor De Landheer ging daarop failliet met een financiële put van 1,2 miljoen euro.


Tussen 2011 en 2012 zou Viviane V. in totaal 19 klanten hebben opgelicht voor een totaalbedrag van 668.347 euro.

Porsche voor zoon

"In Oud-Turnhout verkocht ze bijvoorbeeld een villa voor 385.000 euro, terwijl de curator had gezegd dat de minimumprijs 600.000 euro moest bedragen. Het voorschot bij de aankoop, 38.500 euro, stak Viviane V. zelf op zak. In Schilde verkocht ze dan weer een villa voor 500.000 euro, goed wetende dat de vrederechter een gelijkaardig bod even voordien naar de prullenbak had verwezen. Opnieuw ging 10 procent van de verkoop naar haar eigen bankrekening. Met de opbrengsten leidde Viviane V. een luxeleventje. Ze kocht zichzelf een Range Rover en trakteerde haar zoon op een een Porsche Cayenne."


"Ook in haar privéleven loog en bedroog ze aan de lopende band", ging de procureur verder. "Zo trok Viviane V. met vervalste overschrijvingsformulieren naar een vestiging van Ralph Lauren en wandelde met 9.000 euro aan kledij naar buiten. Of ze bestelde voor 36.000 euro overgordijnen. Ervoor betalen deed ze nooit."

Schiphol

Bij haar terugkomst uit Curaçao werd Viviane V. in Schiphol gearresteerd. Na een veroordeling van 4 jaar voor parentale ontvoering was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Voor de oplichtingspraktijen vorderde de procureur gisteren de maximumstraf: 5 jaar cel, 6.000 boete en vijf jaar beroepsverbod. De verbeurdverklaring van het illegale vermogen werd ook geëist.


Zelf kwam Viviane V., die nu verpleegster in een Antwerps ziekenhuis is, niet naar de rechtbank. Haar advocaten Tim Smet en Joke Kerremans erkenden dat hun cliënte fouten heeft gemaakt, maar dat dat nooit bewust gebeurde.


"Onze cliënte was een verkooptalent, maar onvoldoende financieel onderlegd. Door de werkdruk en persoonlijke problemen zijn er vergissingen gebeurd."


Tijdens het proces werd een pijnlijk detail duidelijk: na de oplichting was de zakenpartner van V. persoonlijke leningen aangegaan om alle gedupeerden terug te betalen. De man, die diep in de schulden zat, zou begin dit jaar uit het leven stappen.


Vonnis op 21 oktober.