"Jeugd moét gevaar van taxipiraterij kennen"

MAMA DIDIER BARTHOLOMEUS START JAAR NA ZIJN DOOD CAMPAGNE

Micheline Duysens, met een foto van haar overleden zoon Didier Bartholomeus.
Kristof Aerts Micheline Duysens, met een foto van haar overleden zoon Didier Bartholomeus.
De zoon van Micheline Duysens kwam een jaar geleden om het leven nadat hij was bestolen door een illegale taxichauffeur. Nu start ze met een campagne om jongeren actief aan te sporen tot verantwoord uitgaan en hen bewust te maken van het probleem van de zogenaamde 'taxipiraten'. "Dat is het enige waar ik nog voor leef."

Didier Bartholomeus, een 25-jarige jongeman, gaat op 24 september 2016 een nachtje stappen in Antwerpen. Als hij discotheek The Villa verlaat, vraagt hij een man om een lift. De chauffeur is bereid om Didier naar huis in Schilde te vervoeren, maar de rit verloopt niet zoals gepland. Didier wordt bestolen van zijn gsm en zijn portefeuille en wordt uiteindelijk afgezet aan het Albertkanaal. De jonge Schildenaar, die werkzaam is als kelner, sukkelt in het water en verdrinkt.


Achteraf blijkt dat Saddam E.A., de taxichauffeur, geen taxivergunning had en dus met een illegale taxi reed.


Voor Micheline Duysens, Didiers moeder, is het duidelijk: het probleem van deze 'taxipiraten' moet worden aangepakt.

Slechte bedoelingen

"Ik blijf erbij: als hij Didier niet afzet op een gevaarlijke, afgelegen plaats, is mijn zoon vandaag nog in leven", vertelt ze. "Als iemand in je taxi lastig doet, zet hem dan af aan een politiebureau of aan een nachtwinkel. Maar laat hem toch niet alleen aan het water achter, in dronken toestand. Na Didiers overlijden rijpte dan ook het idee om het bewustzijn rond deze 'piraterij' aan te wakkeren. Veel mensen weten niet eens dat dit probleem bestaat."


Micheline richt zich vooral op de chauffeurs die zonder taxivergunning en met een gewone burgerwagen rondrijden. "Al zullen die mensen niet allemaal slechte bedoelingen hebben. Maar je moet er maar één hebben en je hebt het aan je been. Ik raad de mensen aan om goed naar de wagen te kijken voor ze een taxi instappen. Heeft de wagen bijvoorbeeld een taxikap op het dak? Heeft het voertuig een nummerplaat die begint met '1-TX' of 'T-X'? Op die manier kan je snel zien dat je niet te maken hebt met een 'taxipiraat'."

Didioor

Volgende maand start ze met de campagne 'Didioor', om jongeren van het probleem bewust te maken. "Didioor komt van 'Didier' en ogen en oren open, om te luisteren naar mekaar", zegt ze. "Als Didier was overleden in een auto-ongeval, zou er wellicht geen haan naar gekraaid hebben. Maar dit kan ik zo niet laten. Hier moet iets aan gedaan worden. Ik wil zoveel mogelijk jongeren sensibiliseren rond illegale taxi's en verantwoord uitgaan. In de loop van de komende week zullen er affiches en flyers worden verspreid en ga ik praten in enkele scholen in de streek. Ik leef nu enkel nog voor de jeugd. Voor de rest heeft mijn leven geen zin meer." De campagne wordt op vrijdag 10 november gelanceerd in het Gemeenschapscentrum Werf 44 in Schilde. Gust Janssens, voorzitter van de arbitragecommissie bij de Antwerpse Provinciale Taxi Unie, komt het probleem van 'piraterij' toelichten en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) komt praten over de gevaren van drank- en drugsgebruik. Jean Bosco Safari zorgt er voor de muzikale omkadering.