"Dit is de verdienste van het hele team"

RESTAURANT DESSENSI KRIJGT EERSTE MICHELINSTER

Zaakvoerders Philip Jeukens en Karl Ave bij de uitreiking van de Michelinsterren in Gent.
Wannes Nimmegeers Zaakvoerders Philip Jeukens en Karl Ave bij de uitreiking van de Michelinsterren in Gent.
Restaurant dEssensi in de Kerkstraat in 's Gravenwezel is voortaan een sterrenrestaurant. Het restaurant sleepte gisteren zijn eerste Michelinster in de wacht. "dEssensi verdient die ster wegens een keuken die smaak als essentie heeft, niets is er overbodig op het bord", klinkt het bij Michelin. "We zijn een beetje overdonderd", zeggen zaakvoerders Philip Jeukens en Karl Ave.

Michelin onthulde gisteren in Gent de selectie van de Michelingids België en Luxemburg 2016 met drie nieuwe tweesterrenrestaurants en tien nieuwe restaurants met één ster. Ook dEssensi in 's Gravenwezel behoorde tot de nieuwkomers. Philip Jeukens en Karl Ave van dEssensi zijn al vijf jaar zakenpartners. "Aanvankelijk hadden we een restaurant in Duffel. Toen we een pand in 's Gravenwezel vonden, is dEssensi ontstaan. Hier brengen we sinds 1 mei 2014 een gevarieerde keuken op Franse basis. De naam zegt waarvoor we staan. De essentie van koken zonder veel tierlantijntjes", aldus Philip. "We wisten dat we op het goede pad waren. We hebben systematisch onze klanten bevraagd over hun bezoek aan dEssensi. Van de 1.500 mensen die antwoordden, was er 98% tevreden. Dat doet eerlijk gezegd meer plezier dan zo'n Michelinster. Bovendien zijn we rendabel met een witte kassa. Dat is niet evident."

Restaurant d'Essensi langs de Kerkstraat in 's Gravenwezel.
Kelly Coucheir Restaurant d'Essensi langs de Kerkstraat in 's Gravenwezel.

Rendabel restaurant

Toch kwam de Michelinster als een verrassing voor het duo. "We zijn een beetje overdonderd", lacht Philip.


"Het in de wacht slepen van een Michelinster was zeker geen doel op zich. We wouden vooral een rendabel en aangenaam restaurant creëren, waar de klanten tevreden zijn. De Michelinster is een erkenning voor de chef, maar ook voor onze ploeg. Het feit dat we niet alleen van onze klanten, maar ook van professionals een goede beoordeling krijgen, is een pluim op de hoed van het hele team."


De keuken van Karl Ave werkt uitsluitend met verse (streek)producten en probeert zoveel mogelijk seizoensgebonden ingrediënten te verwerken in het menu. "We hebben klassieke gerechten, maar toch zijn niet alle menu's even voor de hand liggend. We maken combinaties met ingrediënten die niet iedereen zou gebruiken. We willen onze klanten graag verschillende culturen en smaken laten ontdekken, steeds met het grootste respect voor het product. Gastronomie met de glimlach gebracht, dat is onze missie. Wanneer iemand tarbot vraagt, dan zal die persoon geen mousse van tarbot krijgen. Bij onze vleesgerechten krijgen klanten een portie, waarmee ze voldaan zijn", klinkt het.

Nieuwe kaart

Zal dEssensi, na het verkrijgen van zijn eerste Michelinster zijn menu aanpassen? "Elke anderhalve maand pakken we uit met een nieuwe kaart. We werken constant aan nieuwe dingen, zonder in het extreme te vallen. Onze gerechten zijn afhankelijk van de markt en het seizoen. Alles wat leuk is, proberen we. We verwachten dat we nu een nieuw publiek zullen aantrekken van mensen die alleen naar sterrenrestaurants gaan. Dat wordt wel aanpassen", zegt Philippe.

Prijzen niet omhoog

Wie wil lunchen in dEssensi, betaalt gemiddeld 30 euro voor een tweegangenmenu. "Voor een diner hanteren we prijzen vanaf 59 euro voor vier gangen. We zitten goed qua prijs-kwaliteit. We zullen onze prijzen niet verhogen, omdat we nu een ster hebben."


Meer info: www.dessensi.be.