Willy heeft de allergrootste

Prei meet liefst 2,46 centimeter

2,46 centimeter: zoveel mat de langste prei tijdens de jaarlijkse ‘langste en dikste prei-verkiezing’ van café ‘t Snuitje-Stips aan de Voort in Testelt. Een record, want niemand heeft ooit zo’n lange op tafel kunnen leggen. 
Willy Hermans en cafébazin Vin met de langste prei.
Geert Mertens Willy Hermans en cafébazin Vin met de langste prei.

De traditie gaat ondertussen al dertig jaar mee. Destijds is ze ontstaan toen twee stamgasten aan de toog van het café aan het discussiëren waren wie nu wel de langste prei had. “Ik heb toen gezegd: breng ze mee, dan kunnen we ze meten”, lacht Maurice. De traditie was geboren.

Goed ‘poorjaar’

Vaste deelnemer Willy Hermans kon dit jaar de langste prei voorleggen. “Ook vorig jaar was ik de winnaar met 2,16 centimeter én het jaar voordien ook”, zegt hij trots. “Het is echt wel uitzonderlijk dat de prei zo lang wordt en eigenlijk heb ik er niets speciaals voor gedaan. Het is een goed ‘poorjaar’ geweest.” Willy won met ruime voorsprong. De prei van zijn dichtste concurrenten, Karl en Sarah, mat 2,1 meter. Op de derde plaats eindigde Jokke Saliën met 1,89 meter.

Er was ook een prijs voor de dikste prei. Pierre Nobels kon er eentje van 29,8 centimeter voorleggen. Hij won nipt van zijn zoon Stefan die er eentje van 28 centimeter had. “Er mag geen sprietje onkruid langs staan of ik pak mijn hark”, vertelt Pierre. “Ik heb er altijd voor gezorgd dat er losse grond was rond de prei. Op die manier kon hij het beste groeien. Welke mest ik gebruik? Gedroogde koeienmest en magnesiumkalk.”

Het geheim om een dikke prei te kweken? Gedroogde koeienmest, magnesiumkalk en heel veel harken

Pierre Nobels

Voor de winnaars is er eeuwige roem in het café weggelegd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.