Twee koppels ontsnappen aan drama maar staan op straat

Zolderbrand vernielt tweewoonst

Beide woningen zijn zwaar beschadigd en onbewoonbaar verklaard.
Bollen Beide woningen zijn zwaar beschadigd en onbewoonbaar verklaard.
In de Processieweg in Keiberg bij Scherpenheuvel-Zichem brak zondagnamiddag rond 17.15 uur een brand uit in een huis van een tweewoonst. Het “zolderbrandje” had echter desastreuze gevolgen. Beide woningen zijn onbewoonbaar, de woning van de familie Vos is er heel erg aan toe en moet misschien zelfs worden afgebroken. Een echte ramp voor het gezin van vier.
Peter Vos en echtgenote Rose Ruby  hebben zowat alles verloren in de brand, op hun kleren die ze aanhadden na. Hun twee kinderen konden ze net in veiligheid brengen.
Bollen Peter Vos en echtgenote Rose Ruby hebben zowat alles verloren in de brand, op hun kleren die ze aanhadden na. Hun twee kinderen konden ze net in veiligheid brengen.

Peter Vos (45) en zijn echtgenote Rose Ruby (37) wonen al 15 jaar in de Processieweg, in een oudere woning die Peter zoveel mogelijk zelf renoveerde. “Hier hebben we hard voor gewerkt. Zoveel mogelijk deed ik zelf, andere dingen liet ik over aan specialisten. Het dak was pas vernieuwd, zonnepanelen voor de warmtepomp incluis. Bijna was onze woning volledig gerenoveerd. Een ideaal huis dus voor onze dochters van 11 jaar, eentje van negen maand en wezelf. Gisteren kwam daar dus plots een eind aan. Gelukkig waren we allemaal beneden in de woonkamer. Toen Ruby een flesje wilde opwarmen voor de allerkleinste viel plots de elektriciteit uit en hoorde ze wat ‘geknetter’. Toen we de deur naar boven open deden, kwam de enorme rook ons al tegemoet. Terwijl Ruby onze kinderen in veiligheid bracht, wilde ik nog naar boven gaan om te gaan blussen. Al snel werd het duidelijk dat dat onmogelijk was door de vele rook en hitte. Wat de brand ook veroorzaakte, het ging enorm snel. De brandweer had de handen vol om het vuur te bestrijden. Ondanks al hun inspanningen is het huis zo goed als verloren. De dakconstructie is volledig weg waardoor de stabiliteit van de zijmuur zeer twijfelachtig is. De kans is zeer groot dat het huis moet worden afgebroken. Voorlopig mogen we de woning niet meer in. Niet dat er nog veel te redden valt: ofwel is het opgebrand, ofwel zit het volledig onder het roet. Ook de waterschade is enorm. We beseffen maar al te goed dat, hoewel we alles kwijt zijn, het anders had kunnen verlopen. Als dit ‘s nachts was voorgevallen of  ‘s avonds, als de kinderen al gaan slapen waren, zouden er waarschijnlijk slachtoffers gevallen zijn. Ik vrees dat er geen tijd meer was geweest om nog te kunnen ontsnappen omdat het ‘brandje’ in een mum van tijd uitgroeide in een heuse brand.” 

Noodwoning

“Voorlopig konden we terecht bij mijn broer hier wat verderop in de straat. Van de stad kunnen we voorlopig wel een noodwoning krijgen, maar ik vrees dat het nog lang zal duren eer de schade hersteld kan worden. Ook onze dochter van 11 is danig onder de indruk van het voorval. Gelukkig is onze jongste van negen maand nog te jong om iets te beseffen.”

De brand bracht veel schade toe.
Bollen De brand bracht veel schade toe.

Ook al ziet het huis aan de rechterzijde van de woonst er “minder getroffen” uit, is het huis onbewoonbaar. Veronik Bruyninckx en haar partner staan dus eveneens op straat. “Toen de brand uitbrak, waren we niet thuis. Een half uurtje na ons vertrek kregen we het slechte telefoontje. Toen we toekwamen, was de brandweer al ter plaatse. Onze vier katten en hond konden nog tijdig gered worden. Al zijn er nog twee katten ‘vermist’. Door al dat tumult hebben die waarschijnlijk het hazepad gekozen. Hopelijk komen ze snel terug. Vandaag is de schade pas echt duidelijk geworden. De brand sloeg over via de gemeenschappelijke nokbalk. De bovenverdieping is, net zoals het dak zelf, volledig vernield. Alle andere vetrekken liepen rook-en waterschade op.  Nu is het eerst zoeken naar een dakwerker die meteen het dak kan herstellen, verder moet de woning binnen zowat volledig ‘gestript’ worden. Volgens de verzekering en eerste raming zal dat minstens zes maand in beslag nemen. Voorlopig hebben we onderdak gevonden bij mijn moeder, al moeten we zoeken naar een verdere oplossing. De gemeente heeft voorlopig voor ons nog geen noodwoning ter beschikking”,  zucht de dame.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.