Triatleet gehuldigd voor heldenmoed

DIRK VAN GOSSUM REDDE VORIG JAAR MAGDA BELMANS UIT ALBERTKANAAL

Burgemeester Claes spelt de medaille op bij Dirk.
Tom Van de Weyer Burgemeester Claes spelt de medaille op bij Dirk.
Triatleet Dirk Van Gossum (56) is de grote held van Magda Belmans (71) uit Geel. De dame was met haar elektrische rolstoel in het Albertkanaal gesukkeld, toen Van Gossum haar achterna dook en uit het koude water haalde. Voor zijn opoffering kreeg Van Gossum de bronzen medaille en diploma van het Carnegie Hero Fund.

Magda herinnert zich die 18 juli vorig jaar nog levendig. Ze voelde zich niet helemaal kiplekker en besloot een luchtje te gaan scheppen langs het jaagpad aan het Albertkanaal in Winkelomheide. Plots kreeg ze een flauwte en voor ze het wist was ze in het water geduikeld. Een kwartier worstelde ze om eruit te klauteren, maar geraakte op eigen kracht niet aan wal. Er kwam weinig volk langs het jaagpad. Niemand kon Magda zien over de betonnen rand omdat het water zo laag stond. Uiteindelijk had iemand haar toch opgemerkt, die een groep wielertoeristen deed stoppen. Onder hen was niet de eerste de beste. Dirk is vijfvoudig Belgisch kampioen triatlon en 37 jaar redder geweest in het zwembad De Beumkes in Scherpenheuvel.


"Ik heb geen moment getwijfeld om in het water te springen, hoewel Magda riep dat het veel te koud was. Ze begon onderkoeld te raken", zegt Dirk. Met hulp van twee omstaanders redde hij haar uit de benarde situatie. "Net voor de ziekenwagen kwam, heb ik hem nog vlug bedankt", vertelt Magda. Aan haar duik in het kanaal hield ze een gekneusde voet en schouder over. Ze bleef een dag in het ziekenhuis.


Haar redder kwam ze enkele dagen later weer op het spoor met een oproep op de lokale zender RTV. Ze nodige hem uit bij haar thuis. "Sindsdien kom ik regelmatig eens binnen als ik ga fietsen", zegt Dirk. Magda is ook al enkele keren bij Dirk op bezoek geweest.


"Dirk heeft zijn leven op het spel gezet om iemand te redden. Daar nemen we ons petje diep voor af", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "De gemeente Geel heeft ons gevraagd Dirk voor te dragen voor het ereteken van het Carnegie Hero Fund. Dat huldigt sinds 1911 mensen die een heldendaad hebben verricht."


"Bij je ongeluk had je geen betere man tegen het lijf kunnen lopen dan Dirk", zegt schepen Marie-Jeanne Hendrickx (CD&V).


Dirk blijft nuchter onder de lofzang. "Het is een hele eer om deze erkenning te krijgen, maar uiteindelijk heb ik mijn werk gedaan." Magda kreeg van het schepencollege bloemen een kaars aangeboden. "Intussen heb ik in Scherpenheuvel al verschillende kaarsjes gebrand voor mijn nieuwe engelbewaarder", aldus Magda. "We zijn vrienden voor het leven geworden."

Dirk en Magda zijn vrienden voor het leven geworden.
Tom Van de Weyer Dirk en Magda zijn vrienden voor het leven geworden.