Schilderijen in basiliek gereinigd voor permanente tentoonstelling

Curator Sabine van Sprang , Peter Wouters (OKV), Veerle Declerck (Bozar) en Michaël Hanne, archivaris van Scherpenheuvel bij één van de gereinigde schilderijen.
Foto Bollen Curator Sabine van Sprang , Peter Wouters (OKV), Veerle Declerck (Bozar) en Michaël Hanne, archivaris van Scherpenheuvel bij één van de gereinigde schilderijen.
De zeven schilderijen van Theodoor Van Loon in de O.L.V.-Basiliek worden gereinigd en opnieuw in hun oude glorie tentoongesteld. De kerkfabriek werkt samen met Toerisme Vlaanderen om de meesterwerken zichtbaarder te maken voor bezoekers.

De Brusselse barokschilder Van Loon was een tijdsgenoot van Rubens. Zijn bekendste werken zijn de zeven schilderijen rond het leven van Maria in de basiliek van Scherpenheuvel. Hij maakte ze tussen 1616 tot 1621. In 1994 werden de schilderijen naar Brussel gebracht voor een grondige restauratie. "Dit keer worden ze enkel gereinigd", zegt stadsarchivaris Michaël Hanne. "Dit gebeurt ter plekke door twee restaurateurs en neemt enkele dagen in beslag. Eeuwenlang heeft er zwaar glas voor de schilderijen gehangen om ze te beschermen tegen de rook van kaarsen. Dat glas hebben we nu permanent verwijderd. Mettertijd was er schimmel en stof achter gekropen. Het reinigen kost de kerkfabriek ongeveer 10.000 euro."


De schilderijen krijgen daarna een speciale belichting op de juiste sterkte en temperatuur, om ze helemaal tot hun recht te laten komen", zegt Peter Wouters, directeur Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. "In de eerste kapel komt een digitaal scherm met audiovisuele informatie over de kunstenaar en zijn werken. Deze permanente tentoonstelling in de basiliek past in het project 'Vlaamse Meesters in Situ' van Toerisme Vlaanderen." Op 9 oktober zijn de werken klaar. Op die dag begint in de BOZAR in Brussel een retrospectieve met andere werken van Van Loon, die loopt tot 13 januari. (VDWT)