Restauratiedossier in handen van gemeente

GEMEENTE ZICHEM NEEMT TAKEN OVER VAN KERKFABRIEK

Het glasraam in het koor wordt dicht gehouden met kippendraad. De beuken worden verstevigd door draagbalken.
Tom Van de Weyer Het glasraam in het koor wordt dicht gehouden met kippendraad. De beuken worden verstevigd door draagbalken.
De gemeente Zichem neemt het restauratiedossier van de Sint-Eustachiuskerk over van de kerkfabriek. Toch heeft ze nog steeds geen subsidiedossier binnen bij Onroerend Erfgoed en dat duurt nog wel even. Het oudste glasraam van de Nederlanden zou bij de renovatiewerken tijdelijk verwijderd worden.

Momenteel worden rondom de kerktoren metalen opvangbakken gehangen die neervallend steenslag moeten opvangen. "Hoe kan het dat de kerk van Zichem in zo'n belabberde staat is?", vroeg raadslid Marc Van Torre (N-VA) in de gemeenteraad. "De gemeente moet met de hogere overheid steviger onderhandelen voor subsidies."

Een hoogtewerker plaatst de metalen opvangbakken aan de toren.
Tom Van de Weyer Een hoogtewerker plaatst de metalen opvangbakken aan de toren.

Beter opvolgen

"We hebben met de kerkfabriek afgesproken dat het gemeentebestuur de dossiers verder afhandelt", antwoordde burgemeester Manu Claes (CD&V). "Zo kunnen we de restauratie beter opvolgen. De kerkfabriek neemt nog steeds de beslissingen, maar wij zorgen voor de administratieve afhandeling. De financiële dienst houdt zich bezig met de subsidies, de technische dienst met de aanbestedingen."


"Nu de Vlaamse subsidieregeling deze zomer is gedaald met twintig procent, zouden wij voor de kerk zowat vier miljoen moeten bijdraaien. Het zijn voor ons immense bedragen, quasi onbetaalbaar", geeft Claes toe. Door het dossier zelf in handen te nemen komt de restauratie er niet sneller of wordt ze niet goedkoper, maar hoopt Claes dat er vlotter geld vrijkomt voor de herstellingen.

Vallende stenen

"Om vallende stenen van de toren op te vangen is 58.000 euro vrijgemaakt, waarvan 20.000 euro wordt betaald door Onroerend Erfgoed. De aanvraag hiervoor hebben we in oktober vorig jaar gedaan, toen van de zuidelijke kapel stukjes waren gevallen. Zo lang duurt het voor een beetje geld vrijkomt", aldus Claes.


Een volwaardig dossier om in te dienen bij Onroerend Erfgoed is er nog niet. Het kerkenplan dat vorig jaar werd goedgekeurd op de gemeenteraad staat blijkbaar ook niet geheel op punt. De kerk van Zichem zou behouden blijven voor erediensten, maar daarover lopen nog onderhandelingen met het centraal kerkbestuur. "We moeten bekijken of we de kerk toch geen nevenbestemming kunnen geven", zegt Claes. "Het is een grote ruimte die maar deels benut wordt tijdens de mis. De delen van het gebouw waar publiek komt, zullen bij de restauratie voorrang krijgen. Alles in één keer renoveren lukt financieel niet."


Het oudste glasraam van de Nederlanden, dat sinds eind veertiende eeuw in het hoogkoor hangt, wordt al jaren provisoir op haar plaats gehouden met kippendraad. Claes liet al verstaan dat de stabiliteit en veiligheid van het gebouw voorrang krijgen op het fragiele relikwie. Als de renovatiewerken eenmaal bezig zijn, zal het glasraam na 600 jaar verwijderd worden en elders tentoongesteld.