Luc Haekens vraagt Tienen om hulp

IDEALE WERELD-REPORTER SCHAKELT TIENSE BROUWER IN VOOR BIERLANCERING

Lucs vrouw Ann verkleedde zich voor de gelegenheid in Maria, afgevaardigde van brouwerij Craywinckelhof, biermaker Miel en Luc met het nieuwe biertje Mariake.
Foto Bollen Lucs vrouw Ann verkleedde zich voor de gelegenheid in Maria, afgevaardigde van brouwerij Craywinckelhof, biermaker Miel en Luc met het nieuwe biertje Mariake.
Luc Haekens, de vliegende reporter van De Ideale Wereld, heeft afgelopen woensdag samen met zijn echtgenote Ann Genoe, die sinds kort de streekwinkel Heerlijk Hageland aan de Basilieklaan uitbaat, zijn eigen streekbier gelanceerd: Mariake. Ironisch genoeg deed de reporter daarvoor dienst op de kunde van Tienenaar en biermaker Miel Mattheus. "Sommige Tienenaren denken dat ik hen halve imbecielen vindt, maar niets is minder waar, anders zou ik hen toch niet om hulp vragen?"

Het lijkt meer en meer tot een toenadering te komen tussen Luc Haekens en Tienen. Tijdens zijn deelname aan het recente debat over het imago van Tienen, samen met de bewoners van de stad, liet Luc al weten dat het een misvatting is dat hij spot zou drijven met Tienen in de vele filmpjes in De Ideale Wereld, waarin hij de Tienenaar onder meer liet geloven dat de aarde plat is en dat er een zwarte president van China op bezoek was in de suikerstad. Deze filmpjes, en ook die over de aankomst van de panda's op de Markt van Tienen en het nabootsen door de Tienenaar van een storm, vielen wel steeds in de smaak op het internet.


Doorheen de vele passages in Tienen leerde Luc heel wat Tienenaars van dichtbij kennen, zo ook Miel Mattheus. "Ik vond het verhaal van Miel over het brouwen van zijn Tiense bieren ten voordele van de Mediclowns bijzonder leuk. We hebben er dan ook uitvoerig over gepraat en zo kwam het dat ik op de idee kwam om zelf een streekbier te maken. Aangezien Miel al veel ervaring heeft met bier brouwen, leverde hij mij het nodige advies aan."

Mariakostuum

"We wilden een bier voor vrouwen, maar dat ook in de smaak zou vallen bij mannen", zegt Lucs vrouw, Ann, die voor de lancering een Mariakostuum aantrok. "Voor het brouwen hebben we een beroep kunnen doen op brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek. Die is er in geslaagd een lekker bier te maken met hop, gerst en mouten, en niet te vergeten met appel-en kriekensap van fruitbedrijf Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem."

Voorlopig 430 liter

Het Mariake werd geproefd door burgemeester Manu Claes (CD&V). "Alles wat van Maria komt, is lekker, en dus ook dit bier", grapte hij. "We zijn altijd blij wanneer onze gemeente een streekproduct bij krijgt. Dat zet Scherpenheuvel-Zichem extra op de kaart in het Hageland." Van het Mariake werd voorlopig 430 liter gebrouwen. Het bier zal in de streekshop Heerlijk Hageland verkocht worden aan 2,50 euro en ook de horeca van Scherpenheuvel zal waarschijnlijk bediend worden van dit bier. "En misschien lanceren we ons bier binnenkort ook wel in Tienen", zegt Luc Haekens. "Maar ik ben nog aan het nadenken over op welke originele manier we dit kunnen doen."