Luc Haekens perst 2 liter olie van 5 kilo olijven
Haekens heeft een wijngaard in Zichem en kocht enkele olijfbomen van de Oost-Vlaamse familie Colle. Die heeft meer dan een eeuw expertise met de productie van olijfolie in het Spaanse Tarragona. "Als mijn chardonnaydruiven hier mooi groeien, waarom dan geen olijven?", dacht Luc. Zaakvoerder Lorenzo Colle kwam hem helpen bij de persing van zijn eerste oogst. De arbequina-olijven leveren een delicate olie die zowel op slaatjes gebruikt kan worden als bij warme bereidingen. De smaak is voorlopig nog wat 'bitter plantaardig'. "Wij blenden onze olie nooit, maar er komen nog smaaktoetsen bij, zoals citroen", zegt Colle. "We maken nu enkele proefflesjes voor toprestaurants." Als de bomen van Luc de komende vorst doorstaan, bouwt hij zijn heuvelrug verder uit tot een olijfberg met rustbankjes voor wandelaars.
De olijfolie zal dan ook te koop zijn in zijn streekproductenwinkel Heerlijk Hageland, vlakbij de basiliek in Scherpenheuvel. (VDWT/VDT)