Leveren liberalen volgende burgemeester?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

De coalitie tussen christendemocraten en liberalen gaat een kwarteeuw mee in de basiliekstad. Manu Claes (CD&V) gaat voor een vijfde ambtstermijn als burgemeester. Zijn aanhang is met de jaren wel afgenomen. Oppositiepartij N-VA bouwde na de vorige verkiezingen een grote achterban uit en hakt in op het financiële geknoei van de meerderheid. Verandert Scherpenheuvel het geweer van schouder? Als Claes wankelt, leveren misschien de liberalen de burgemeester.

Elke deelgemeente, op Averbode na, kreeg de voorbije legislatuur een moderne gemeenschapszaal. Maar om de leningen te kunnen betalen moest de stad ook flink besparen en liet het De Beumkes leeglopen. Het gesloten zwembad is de grote miskleun in het beleid, vindt Allessia Claes (N-VA). Zij maakt zich sterk dat het zwembad nog tien jaar kan dienen. Verder werden de personenbelasting opgedreven naar 8,5% en de opcentiemen naar 1.600, het record in de regio.

Coalitiepartner Open Vld hield zich afzijdig in de financiële discussies. Schepen Nico Bergmans ging in zee met huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding om het aantal sociale huurwoningen op te drijven naar 200, onder andere in Zichem, Okselaar en binnenkort in Averbode.

Betalend parkeren

De opvang van 600 vluchtelingen in het Peeterskasteel werd succesvol afgehandeld. Hoewel aanvankelijk veel argwaan leefde bij de bevolking, ontstond een golf van solidariteit, die doordrong tot in het verenigingsleven.

De faciliteiten om dagrecreanten aan te trekken werden verder uitgewerkt. Er kwamen verbeterde fietspaden in de deelgemeenten en de pelgrimswegen naar Scherpenheuvel worden binnenkort weer opengemaakt. De Merodepoort en de Lekdreef in Averbode werden in een nieuw jasje gestoken. De parking achter de Mariahal is de volgende stap om het bezoekers aangenaam te maken. Een nieuw aandachtspunt is vlotte verbindingen van het openbaar vervoer, waar heel wat inwoners om vragen.

Voor Bergmans is het een uitgemaakte zaak dat in de volgende legislatuur betalend parkeren wordt ingevoerd. Hoe het betalingsregime er precies zal uitzien moet nog worden bepaald. De randparkings moeten tegen elke prijs gratis blijven, vindt Allessia Claes (N-VA).

Masterplan Zuidersvest

De huidige bestuursploeg wil de handelskern verstevigen. Ze zou een masterplan ontrollen dat de Zuidervest in Scherpenheuvel ombouwt tot een knooppunt met winkelpanden, diensten en een ondergrondse parking. Er is ook sprake van een nieuw administratief centrum waarin het OCMW en de boekhouding van de gemeente worden ondergebracht. Dat zou er komen tegen 2030, maar een locatie is nog niet gekozen.

Centrum Averbode

Om de verdampende horeca rond de basiliek weer aan te sterken werd voor de handelspanden een verordening gemaakt dat het gelijkvloers verplicht ruimte wordt voor café, restaurant of winkel. Ook het verschaalde centrum van Averbode zou een nieuwe aanschijn moeten krijgen rond het Sint-Jansplein. De gemeente verkocht er een aantal gronden, maar laat in het RUP van open bebouwing ruimte voor horeca.

Vrouwenoppositie

De drie oppositiepartijen schuiven allen een vrouw naar voor als lijsttrekker. N-VA put de kracht voor haar oppositie uit de zwaktes van de bestuursploeg: weifelende besluitvorming en een kwakkelende communicatie met instanties en burgers. N-VA is de enige volwaardige tegenstander voor Manu Claes. Uit linkse hoek komt weinig alternatief.

De burgemeesterssjerp blijft waarschijnlijk binnen de huidige meerderheid. Mocht Claes niet meer de meeste voorkeurstemmen halen, barst de discussie los wie de burgemeester mag leveren, CD&V of Open Vld. (VDWT)

Burgemeester Manu Claes.
KRISTIEN BOLLEN Burgemeester Manu Claes.
Allessia Claes (N-VA).
Xavier Lesenne-REPRO BOLLEN Allessia Claes (N-VA).
Nico Bergmans (Open Vld).
Baert Nico Bergmans (Open Vld).1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marius Verhaegen

    Open VLD heeft de burgemeester in zijn rangen kris peetermans Claes heeft genoeg geknoeid