Kerk brokkelt af... Gemeente plaatst opvangbakken

GEEN GELD OM SINT-EUSTACHIUSKERK TE RESTAUREREN

De opvangbakken worden tegen de toren bevestigd. De metalen constructies hangen er al.
Geert Mertens De opvangbakken worden tegen de toren bevestigd. De metalen constructies hangen er al.
Om te verhinderen dat voorbijgangers vallende stenen op hun hoofd krijgen, laat de gemeente metalen opvangbakken plaatsen rond de toren van de Sint-Eustachiuskerk. Een jaar geleden donderden er al brokstukken van de zuidelijke kapel naar beneden. "Maar een volledige restauratie is financieel niet haalbaar", luidt het.

"Met deze maatregel willen we verder onheil voorkomen", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "We willen niet dat er iemand gewond raakt. De kerk staat heel dicht bij de gewestweg. Dagelijks lopen honderden kinderen, van de nabijgelegen school 't Stokpaardje, langs de kerk. Er moet maar eens een steen naar beneden vallen op een verkeerd moment. Dat willen we niet op ons geweten hebben!"


De eerste metalen constructies zijn al aan de toren, een geklasseerd monument, vastgemaakt. "Een tussenoplossing", voegt hij eraan toe. "Het uiteindelijke doel is om de kerk helemaal te restaureren."


Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In 2007 vonden er al stabiliteitswerken plaats want de hoofdingang mocht toen al maanden niet meer gebruikt worden. De kans op instorting was immers te groot. Lange tijd mochten ook de klokken niet luiden, omdat de trillingen de stabiliteit ondermijnden. Rest natuurlijk de vraag wanneer die restauratie kan aanvatten. "Alles hangt af van geld", zucht burgemeester Claes. "Het project kan rekenen op een subsidie van Onroerend Erfgoed maar dat dekt maar een stukje van de totale kosten. De gemeente zal zelf nog een enorme financiële input moeten leveren en dat lukt niet. Naast de stabiliteitswerken moet immers ook het dak vernieuwd worden." Voor de noodoplossing heeft de gemeente wel 58.000 euro uitgetrokken.

Maagdentoren

De werken vinden de komende weken plaats. Met behulp van een hoogtewerker worden de opvangbakken vastgemaakt in de ijzerzandstenen toren. De inwoners van Zichem zijn bang dat hun kerk hetzelfde lot beschoren is als de populaire Maagdentoren. Die stortte in 2006 gedeeltelijk in nadat er te lang gepalaverd werd over de restauratie. Toen het te laat was, kwam er pas schot in de zaak. Het feit dat de donjon nationaal bekend was door de prominente rol in de film de Witte van Sichem werkte toen een versnelling in de hand.


De Sint-Eustachiuskerk werd gebouwd rond 1300. In het koor van de kerk bevindt zich het oudste glasraam van de Nederlanden, dat dateert uit de 14de eeuw. Ook dit moet dringend gerestaureerd worden, want het wordt met kippengaas op z'n plaats gehouden. "De restauratie van de kerk krijgt echter voorrang", luidt het.