Jong architectenduo mag winnend ontwerp sociaal wooncomplex écht bouwen

ELIEN NEYENS (27) EN ARTYOM KRAVTCHENKO (28) PLANNEN 18 APPARTEMENTEN IN PRELAATSTRAAT

Het complex krijgt onder meer een gemeenschappelijke achtertuin, waar toekomstige bewoners speeltuigen kunnen plaatsen of een moestuin aanleggen.
Bollen Het complex krijgt onder meer een gemeenschappelijke achtertuin, waar toekomstige bewoners speeltuigen kunnen plaatsen of een moestuin aanleggen.
In het voorjaar van 2018 krijgt de Prelaatstraat een wooncomplex met 18 sociale huurappartementen. Het is ontworpen door het architectenkoppel Elien Neyens (27) en Artyom Kravtchenko (28), dat de wedstrijd 'Jonge architecten aan zet' won. Ze zijn blij met hun eerste project, maar weten dat de nieuwbouw ook een leemte achterlaat in de buurt.

De appartementen komen in de plaats van de zalen Familia en St. Jan en een woning die worden afgebroken. De sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding kocht de gebouwen van de Parochiale werken van het dekenaat Diest. In samenwerking met de Orde van Architecten schreef Diest-Uitbreiding een wedstrijd uit om er een duurzaam wooncomplex neer te zetten.

Architecten Artyom Kravtchenko en Elien Neyens aan zaal St. Jan, die plaats zal moeten ruimen voor het complex.
Bollen Architecten Artyom Kravtchenko en Elien Neyens aan zaal St. Jan, die plaats zal moeten ruimen voor het complex.

'Trojka'

Uit vijf finalisten koos de jury in september voor het ontwerp 'Trojka', van Neyens en Kravtchenko. Het bouwwerk zal bestaan uit drie woonblokken, met twee doorsteken en een omsloten collectieve tuin. Op het gelijkvloers komen vier leefruimtes voor rolstoelgebruikers. Daarnaast zijn er negen appartementen met één niveau en vijf duplex-appartementen. Het complex heeft plaats voor 51 bewoners.


"Er komt een ondergrondse parking, zodat de auto uit het straatbeeld verdwijnt", zegt Kravtchenko. "De opgegraven grond dient voor bloemenheuvels in de achtertuin. Bij de afbraak van de zalen wordt een deel van het materiaal gerecycleerd. Van het huidige parkeerterrein zullen de stenen worden hergebruikt in de terrassen. Ook schrijnwerk uit de zalen kan opnieuw worden gebruikt voor hekken."

Tuin voor omwonenden?

"Hoe de gemeenschappelijke achtertuin zal onderhouden worden hangt af van wat de toekomstige bewoners wensen. Er kunnen speeltuigen of een moestuin geplaatst worden. Eventueel krijgen omwonenden ook toegang tot de tuin", legt Kravtchenko uit.

Kritiek

Het Limburgse koppel woont en werkt in Gent. "Maar we zullen de werkzaamheden hier ter plaatse opvolgen. Dit wordt ons eerste bouwwerk dat we gerealiseerd zien", zegt Neyens. "Natuurlijk zijn we verheugd dat we de wedstrijd gewonnen hebben, maar we zijn ook op de hoogte van de kritiek op het project." Neyens en Kravtchenko vernamen via de pers dat het verdwijnen van de zalen gevoelig ligt in de buurt. Ze ontmoeten in de Prelaatstraat Mit Van Aertschot, die 20 jaar in de zalen heeft gewerkt als verantwoordelijke. "Voor het sociale leven is het een ramp dat de erfpacht met de gemeente niet wordt verlengd. Hier gaan trouwfeesten en koffietafels door. Zo'n tien verenigingen organiseren hier hun activiteiten. Zij moeten toch in Averbode kunnen blijven? Elke deelgemeente heeft zijn eigen zaal gekregen, maar Averbode nog niet." Een buurtbewoner heeft ook zijn bedenkingen: "Alweer komt er een woonblok. In enkele jaren tijd staat heel de buurt ervan vol. De cafés en de sfeer verdwijnen."


"We vinden het vreemd dat in het hart van Averbode geen faciliteiten meer beschikbaar zijn", reageren Neyens en Kravtchenko. "Er zou in de buurt een nieuwe zaal moeten geboden worden, die voldoet aan de normen van de verschillende gebruikers. Hopelijk komt er een oplossing voor de verenigingen."