De Dreef alweer geplaagd door sluikstorters

VOETGANGERSPAADJE NAAR PEETERSKASTEEL LIGT AL WEKEN VOL VUILNISZAKKEN

Jean Nuyts, eigenaar van het pand aan de Dreef overweegt de poort te sluiten.
Foto Tom Van De Weyer Jean Nuyts, eigenaar van het pand aan de Dreef overweegt de poort te sluiten.
Het moet wellicht de favoriete plaats zijn van sluikstorters, want de Dreef ligt al weken vol met vuilniszakken. "Onze onderhoudsdienst ruimt het nog maar eens op, maar we lichten de politie in. Als het zo verder gaat, denk ik eraan de poort te sluiten", zegt pastoor Luc Van Hilst.

Het paadje tussen de Basilieklaan en de Rozenstraat dat uitkomt op het Peeterskasteel wordt gebruikt door wandelaars die hun hond uitlaten of als doorsteek voor mensen op weg naar de sociale werkplaats De Vlaspit en het opvangcentrum van Caritas. Voorbijgangers kijken meewarig naar de rommel die vlak achter het toegangshek is achtergelaten. Onlangs stonden er al kratten vol flessen en een oude matras.

Blikjes en vuilniszakken

Rony Baert woont in het appartement naast het paadje. "'s Avonds laat stoppen hier mensen die op stap zijn geweest en in de nachtwinkel vlakbij binnenwippen. Geen wonder dat er regelmatig blikjes rondslingeren. Maar de laatste tijd is het weer erger geworden. Deze keer hebben ze hier vuilniszakken achtergelaten, maar die worden natuurlijk niet opgehaald door de vuilniskar, want dit is een private weg."


Af en toe laat de pastoor al het afval eens opruimen. "Maar deze troep ligt hier nu al weken. Katten hebben de zakken intussen open gescheurd. Het is hier pikdonker, ideaal voor iemand die niet gezien wil worden. En dus heb ik een lamp gehangen met sensor, die aanspringt als er iemand voorbijkomt, maar die is al gestolen. In het tegenoverliggende huis woont niemand meer, dus is er nog minder sociale controle."


Jean Nuyts is de eigenaar van het appartement waar Baert woont. "De overlast is hier historisch gegroeid. Vroeger was er een café tegenover de poort. Dronken klanten kwamen tegen mijn gevel plassen. Nu is het ook een dumpplaats geworden. Laatst stond er een hele bos tl-lampen tegen de haag. Enkele dagen later hadden onverlaten ze door de haag in mijn erf gestoken. De lampen waren stukgeslagen en de weg lag vol glassplinters. Wie houdt zich bezig met dit soort dwaze grappen? Ik had liefst de poort dichtgedaan en er een bordje 'privéstort' bij gezet."

Daders identificeren

Ook pastoor Luc Van Hilst heeft overwogen om de poort te sluiten. "Maar dan straf je helaas heel wat wandelaars", zegt de man. "Het is droevig dat sommige mensen zo weinig respect hebben voor deze buurt. De Dreef is de doorgangsweg naar het Kasteel en is eigendom van de vzw Parochiale Werken. Ik heb de onderhoudsploeg van het bedevaartsoord bevolen de troep op te ruimen, maar we waarschuwen wel eerst de politie. Die komt het afval doorzoeken. Op basis van de inhoud hebben ze al enkele keren de daders kunnen vinden en berispen, maar wij blijven met de opkuis opgezadeld. De gemeente toonde onlangs interesse om het pad in erfpacht te nemen, maar de besprekingen daarover zijn stilgevallen."