“Nog nooit zo wit en helder geweest”

De abdijkerk
Geert Mertens De abdijkerk

“De toren van de abdijkerk is nog nooit zo wit en helder geweest.” Dat zeggen de paters norbertijnen van de abdij van Averbode. Bijna een jaar zat de toren verstopt achter de stellingen. Die waren geplaatst om de toren te renoveren. Deze werken zijn nu afgerond. Toch zijn nog niet alle werken achter de rug. De voorzijde van de St-Jan Baptistkerk wordt nu aangepakt.

Voor de werken staat de nv Van Loy & Cie uit het naburige Herselt in, architect van dienst is Ursula Bloemmen uit Laakdal.

De abdijkerk.
Geert Mertens De abdijkerk.

Begin december werd op de torenspits het gerestaureerde Lam Gods al teruggeplaatst. Daar staat immers geen windhaan, zoals bij de meeste kerken, maar een Lam Gods, verwijzend naar het wapenschild van de abdij dat een lam voorstelt. Een maand voordien werden ook de wijzerplaten van het torenuurwerk al teruggeplaatst. De wijzerplaten werden van een nieuwe laag voorzien en de cijfers opnieuw verguld.

“Recent werden de stellingen rond de toren weggehaald”, zegt de portier van de abdij. “Ja, het valt op hé. Ik heb de toren nog nooit zo wit en helder gezien. De stelling wordt nu opnieuw aan de voorzijde van de kerk geplaatst. ook deze gevel wordt gedetailleerd aangepakt.”

De geschiedenis van de abdijsite gaat terug tot de 12de eeuw. Het is de eerste grondige restauratie van de buitenzijde van de abdij sinds 1976, toen duurde de buitenrestauratie zeven jaar.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ludo Hermans

    Wat voor zin heeft dat? Kan men dat geld niet beter besteden aan onze zorgbehoevenden? Straks komt er nog een monsterbedrag bij voor de ingevallen kerk van Zichem!