“Landbouw en ontbossing bedreigen ons klimaat, niet CO2”

Marc Daelemans uit Okselaar trekt ten strijde tegen de klimaatopwarming.  In januari geeft hij twee lezingen met zijn visie over hoe we het tij kunnen keren. “Om te beginnen moeten we onze waterkringlopen herstellen, bijvoorbeeld met mijn waterzuiveringssysteem”, aldus Daelemans.
Marc Daelemans bij de waterzuiveringsinstallatie in zijn tuin.
Tom Van de Weyer Marc Daelemans bij de waterzuiveringsinstallatie in zijn tuin.

“De EU en onze overheid leggen ons maatregelen op om de uitstoot van CO2 te beperken, maar koolstofdioxide is niet de grote oorzaak van de klimaatopwarming”, zegt Daelemans. “Een vochtrijke bodem vol koolstof hebben we net nodig voor meer voedsel. De aarde is aan het uitdrogen door ontbossing en industrieel gebruik van kunstmest.”

“Eén van de oplossingen is dat onze natuurlijke waterkringlopen hersteld worden.” Daelemans ontwierp in zijn tuin een eigen waterzuiveringssysteem. Regenwater wordt opgevangen in een filterbak met lavasteen die er drinkwater van maakt. Enkele klanten, waaronder de abdij van Averbode gebruiken zijn systeem al. “Om het broeikaseffect verder te bestrijden, zouden we op wereldschaal moeten overschakelen naar regeneratieve landbouw.” 

Lezingen

Daelemans geeft er een lezing over op zaterdag 19 januari om 13.30 uur in de Abdij van Averbode, Abdijstraat 1. Een tweede lezing volgt op zaterdag 26 januari om 13.30 uur in ontmoetingscentrum De Weg van Aandacht in Wiekevorst, Herenthoutseweg 21. Je kan plaatsen reserveren op 013/77.33.13 of pure-milieutechniek@telenet.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.