Zoeken naar uitdager voor CD&V

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN SCHELLE

Ook deze verkiezingen is het opnieuw zoeken naar een grote uitdager voor CD&V, al sinds mensenheugenis de grootste partij in Schelle. N-VA leek lange tijd die rol in te zullen vullen, maar kreeg door interne twisten een terugslag te verwerken. Als CD&V opnieuw een absolute meerderheid behaalt, kan burgemeester Rob Mennes (CD&V) zich opmaken voor een politiek afscheid in schoonheid.

Rob Mennes, 71 intussen, is al sinds 1998 burgemeester van Schelle en hoopt om minstens nog een aantal jaar aan het roer te blijven. Dat sterkste oppositiepartij N-VA het voorbije jaar zeven mandatarissen heeft zien opstappen, sterkt hem in de overtuiging dat CD&V opnieuw een mooie score zal behalen. "De breuk binnen N-VA zal zich ongetwijfeld laten gevoelen", voorspelt hij. "Bovendien zijn de nationale peilingen voor N-VA een stuk minder gunstig dan vorige keer. Ik heb er vertrouwen in dat we opnieuw een absolute meerderheid zullen behalen, mogelijk zelfs met een ruimere marge dan in 2012. Mijn voorganger, Oscar Rillaerts, heeft destijds de meeste voorkeurstemmen behaald toen hij 71 was. Het zou mooi zijn om in zijn voetsporen te kunnen treden."


Of Mennes in dat scenario zelf nog eens zes jaar burgemeester blijft, laat hij voorlopig in het midden. "Ik weet niet of mijn gezondheid dat zal toelaten. Het is voor mij sowieso geen must om de sjerp de hele legislatuur te behouden. Veel zal ook afhangen van de resultaten die zondag worden behaald. Het belangrijkste is dat de concepten die ik de afgelopen jaren mee heb uitgetekend - denk maar aan de heraanleg van de Fabiolalaan en de invulling van de Elektrabelsite met 40 hectare groen - hun uitvoering zullen krijgen."

Alleenheerschappij

Bij N-VA, de grootste oppositiepartij, wil men er alles aan doen om Mennes en zijn CD&V van de troon te stoten. "Bij iedereen horen we dezelfde teneur: het is tijd voor verandering", zegt N-VA-lijsttrekker Koen Vaerten. "Alle oppositiepartijen zijn die overtuiging toegedaan en ik hoop dan we na 14 oktober nog altijd aan hetzelfde zeel trekken. Mijn voorkeurscenario is een meerderheid met N-VA en zonder CD&V. Als we komaf kunnen maken met de jaren van alleenheerschappij, dan zou ik al tevreden zijn. Ik zou het heel zuur vinden als zondag, een paar uur na het bekendmaken van de resultaten, het nieuws naar buiten komt dat een van de huidige oppositiepartijen een coalitie heeft gesmeed met CD&V. Dan gaan we in Schelle nog eens zes jaar door op hetzelfde elan."

Opgestapt

Voor zijn eigen partij is Vaerten opvallend bescheiden. "Ik geloof dat het moeilijk zal worden om met N-VA nog te groeien. Ik hoop daar natuurlijk op, maar ik blijf met beide voeten op de grond. Ik denk wel dat we qua ploeg en qua programma sterker staan dan zes jaar geleden. Het verlies van onze zeven mandatarissen bekijk ik meer als het moment van een doorstart dan van een terugslag. Ik begrijp dat sommige mensen dat zien als een signaal dat onze afdeling in een crisis verkeert, maar het staat mensen vrij om op te stappen wanneer ze willen."


Als CD&V geen absolute meerderheid haalt, lijkt een coalitie met N-VA weinig waarschijnlijk. Een meer plausibel scenario is dat CD&V in de richting kijkt van Groen. De groenen beschikken momenteel over één zetel, maar zouden afgaande op de nationale peilingen zondag weleens tot de grote winnaars kunnen behoren. "We hopen op minstens twee zetels", zegt lijsttrekker Stan Scholiers. "Een plaats in de meerderheid is geen must, maar zou wel een mooie beloning zijn."


Rob Mennes heeft één duidelijke voorwaarde voor een mogelijke coalitiepartner: "Het moet gaan om mensen die een verbindende rol kunnen spelen, die geen tweespalt veroorzaken. Het idee dat wij met CD&V geen samenwerking zouden dulden, is onzin." (BCOR)