Zestien jaar wachten op nieuwe school

SINT-LUTGARDISSCHOOL EINDELIJK UITGEBREID MET ZES LOKALEN

De kinderen van de Sint-Lutgardisschool in een van de nieuwe klaslokalen.
Foto Benoit De Freine De kinderen van de Sint-Lutgardisschool in een van de nieuwe klaslokalen.
De kinderen van de Sint-Lutgardisschool kunnen dit schooljaar eindelijk les volgen in een nieuw schoolgebouw. Het wijkschooltje in de Heidestraat werd namelijk uitgebreid met een nieuwbouw met zes klaslokalen. "We hebben hier zestien jaar op moeten wachten, maar nu zijn we gelukkig", zegt directrice Lizzy Van den Berghe.

De werken aan het wijkschooltje in de Heidestraat zijn nog niet helemaal klaar. De komende paar weken moet de speelplaats nog in orde worden gebracht. Maar het allerbelangrijkste staat er al: de nieuwbouw, met zes gloednieuwe klaslokalen, een turnzaal, een leerkrachtenlokaal en een directiesecretariaat. Vandaag, ongeveer twee jaar na de eerste steenlegging, volgen zo'n 200 kinderen - het eerste tot het vijfde leerjaar - er les in vijf nieuwe klaslokalen. Het zesde nieuwe lokaal wordt momenteel gebruikt voor de muziek- en crealessen en als vergaderlokaaltje. Vanaf volgend schooljaar wordt het ingepalmd door de kinderen van het zesde leerjaar, die momenteel nog les volgen in de hoofdschool in de Peperstraat.


"We zijn ongelooflijk gelukkig met de nieuwbouw", zegt directrice Lizzy Van den Berghe. "Aanvankelijk is de vestiging hier gestart als een klein wijkschooltje. Maar door de jaren heen is de wijk zodanig gegroeid dat een uitbreiding broodnodig was. Al vanaf 1999 doken hier de eerste containerklassen op, omdat de toenmalige capaciteit te beperkt was. In 2001 hebben we een aanvraag ingediend voor een nieuwbouw, maar we hebben dus liefst zestien jaar moeten wachten. Op den duur moesten we de kinderen hier opvangen in middeleeuwse toestanden. Als het eens hard regende, was het niet de vraag óf, maar wáár het binnen had geregend. Maar het gaat uiteindelijk niet om het gebouw, het gaat ook om de leerkrachten. Zelfs toen ze moesten werken in containerklassen, zijn onze leerkrachten op een warme manier blijven lesgeven."


De verwachting is dat de werken aan de speelplaats voltooid zijn tegen de officiële opening op zaterdag 21 oktober. Dan zijn alle geïnteresseerden uitgenodigd om in het nieuwe schoolgebouw een kijkje te komen nemen.

De speelplaats wordt de komende weken nog afgewerkt.
Foto Benoit De Freine De speelplaats wordt de komende weken nog afgewerkt.

Geduld

Van den Berghe wil dan meteen ook van de gelegenheid gebruik maken om de buurtbewoners te bedanken voor hun geduld. "Zij hebben tijdens de werken de nodige overlast te verduren gekregen, maar hebben nooit geklaagd", zegt ze.


Daarna is het wachten op het volgende bouwdossier: de uitbreiding van de hoofdschool in de Peperstraat. "Onze eerste leerjaren zitten daar in zéér oude gebouwen", legt Van den Berghe uit. "Onze mensen roeien met de riemen die ze hebben, maar het is nodig dat daar iets gebeurt. Daarvoor hebben we in 2004 al een bouwaanvraag ingediend. Als we daar ook zestien jaar op moeten wachten, komt het misschien in orde tegen 2020. Ik hoop alleszins dat ik het nog kan meemaken."

Het nieuwe schoolgebouw bestaat uit twee verdiepingen.
Foto Benoit De Freine Het nieuwe schoolgebouw bestaat uit twee verdiepingen.
Directrice Lizzy Van den Berghe.
Foto Benoit De Freine Directrice Lizzy Van den Berghe.