Verdachte verrast rechter met bekentenis over brutale overval op jong gezin: “Wij maakten 180.000 euro buit”

Bekende vechtsporter krijgt zwartepiet toegeschoven

Hoofddader Jason V. brengt met zijn bekentenis zijn vriend Franky V.H., een bekend vechtsporter, in moeilijke papieren.
Klaas De Scheirder Hoofddader Jason V. brengt met zijn bekentenis zijn vriend Franky V.H., een bekend vechtsporter, in moeilijke papieren.
Verdachte Jason V. die woensdagmorgen voor de rechtbank verscheen voor een brutale home-invasion bij zakenman Filip Palmans en zijn gezin, verraste iedereen door de feiten volledig te bekennen. Het gezin werd op 30 maart 2017 thuis in Schelle overvallen door drie daders. Jason V. had de leiding. Tot vandaag had hij nooit aangegeven wie de mededaders waren.

Even terug naar 30 maart 2017. Die avond dringen twee gewapende en gemaskerde mannen de woning van zakenman Filip Palmans van het gelijknamige transportbedrijf in Schelle binnen. Palmans wordt overmeesterd. Hij wordt geslagen met een pistool. Ook zijn vrouw en zijn zeven maanden oude baby worden bedreigd.  De daders vluchtten met geld, juwelen, twee wapens en de Rolex van Palmans, een horloge dat al gauw tienduizend euro waard is.

Na enkele maanden worden Jason V. en zijn vriendin Sophie V.A. gearresteerd. Sophie V.A. heeft vroeger nog een relatie gehad met Palmans en hebben samen ook een kindje. Zij had volgens Jason V. de tip gegeven voor de overval want zij wist dat er een kluis met veel geld op de zolder van Palmans te vinden was. 

“Vriend leverde handlangers”

Jason V. legde tijdens het onderzoek slechts gedeeltelijke bekentenissen af. Op het proces gisterochtend veranderde hij het geweer van schouder. “Mijn cliënt is bereid volledige bekentenissen af te leggen, ook over wie de andere daders waren”, kondigde zijn nieuwe advocaat Anthony Malego aan. 

Jason V. voegde de daad bij het woord: “Ik wens vandaag te verklaren dat de twee andere daders waren geronseld door mijn vriend Franky V.H. Hij zorgde voor twee Spaanstalige kompanen. Samen met hen ben ik de woning binnengegaan. Mijn vriendin Sophie, die vroeger een relatie had met zakenman Palmans, wist dat in een kluis op zolder veel geld zat. Wij hebben 180.000 euro gevonden in die kluis. Met die buit zijn wij naar het huis van mijn vriend Franky V.H. en daar is de buit in vieren verdeeld. 

“Ik heb de dagen nadien met mijn vriendin Sophie V.A. het geld verbrast. Wij zijn gaan fuiven in BV-club The Villa, hebben een dure salon, een Playstation en een grote televisie gekocht. Dan zijn wij ook op weekend naar Parijs geweest. Al mijn geld is op.”

Matthias Schoenaerts, een goede vriend van Franky V.H., draaide in 2012 nog een documentaire over de vechtsport. Die wordt nu verdacht overvallers te hebben geronseld.
Klaas De Scheirder Matthias Schoenaerts, een goede vriend van Franky V.H., draaide in 2012 nog een documentaire over de vechtsport. Die wordt nu verdacht overvallers te hebben geronseld.

“Franky Oneleg”

De rechter legde de zitting stil. De procureur zal de volgende dagen Jason V. opnieuw laten verhoren door de politie. Daarna zullen Franky V.H. en de Spaanstalige mededaders aan de tand worden gevoeld. Het proces gaat voort op 12 februari. 

De nieuwe bekentenis is vooral belastend voor Franky V.H., beter bekend als mister OneLeg en vechtsporter uit Antwerpen. De man werd vooral bekend toen acteur Matthias Schoenaerts een documentaire over hem maakte.  Franky V.H. werd oorspronkelijk mee verdacht maar werd op het einde van het onderzoek buiten vervolging gesteld wegens gebrek aan bewijzen. 

Meester Paul Quirynen, die de slachtoffers van familie Palmans verdedigt, hoopt dat deze bekentenis van Jason V. de volledige waarheid  aan het licht zal brengen. “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat die tussenpersoon Franky V.H. buiten vervolging werd gesteld.”

Fel weerwerk verwacht

Jason V. mag op het proces fel weerwerk verwachten van zijn gewezen liefje Sophie V.A. Haar advocaat Tim Smet zal niet dulden dat Jason V. haar in de rol van opdrachtgeefster zal duwen. 

Opluchting was er wel bij achterneef Glenn T. en vriendin Jennifer J. Zij deden samen met Jason V. een verkenningsronde enkele dagen voor de home-invasion.  Glenn T. liet aan Jason V. onmiddellijk verstaan dat hij nooit zou meewerken aan een overval. “Daar heb ik het lef niet voor”, zei Glenn T. gisteren. 

Jason V. moest daardoor op zoek naar andere mededaders en kwam zo  bij Franky V.H. terecht. Franky V.H. kon zelf niet deelnemen aan de overval want hij zat op dat moment thuis met een elektronische enkelband. Benieuwd hoe hij zal reageren op de ‘bekentenissen’ van hoofddader Jason V. 

Op 12 februari gaat het proces verder.

Een beeld uit het VTM-programma Faroek waarop te zien is hoe een mama haar baby moet kalmeren tijdens de overval bij hen thuis.
faroek Een beeld uit het VTM-programma Faroek waarop te zien is hoe een mama haar baby moet kalmeren tijdens de overval bij hen thuis.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Desmet Jacques

  Beloofd nog span. te worden als ze elkaar tegen komen ergens. Desmet Jacques

 • Roger Rymen

  Beste mensen toch, weten jullie nu nog steeds niet dat rechters praktisch nog alleen voorwaardelijke straffen met uitstel uitspreken, of in het beste geval een tijdje een enkelbandje.

 • Dirk Martens

  Helemaal eens met Ronny Cuypers. Terugbetalen van schade aan slachtoffers en de gemeenschap wordt door rechters quasi systematisch “vergeten”. Geen geld? Dan maar gedwongen arbeid. Dat zal hen misschien een geweten schoppen.

 • Ronny Cuypers

  Hij heeft bekend. Volgende stap: dwangarbeid tot alles terugbetaald is.

 • Karel Vanhout

  Werkstraf tot alles is terug betaald.