Spektakel rond de 'scheve toren'

SCHELLE TELT AF NAAR 6DE LICHT-, MUZIEK- EN STRAATSHOW

Raymond Claes, regisseur van het Schevetorenfeest, op het kerkplein, met op de achtergrond de 'scheve toren' van Schelle.
Ben Conaerts Raymond Claes, regisseur van het Schevetorenfeest, op het kerkplein, met op de achtergrond de 'scheve toren' van Schelle.
Schelle maakt zich op voor het driejaarlijkse Schevetorenfeest. Zaterdag worden het park en het vijvergebied bij de sporthal het decor voor een uniek licht-, muziek- en straattheaterspektakel, met de 'scheve toren' van Schelle in een hoofdrol. "We willen de bezoekers iets bieden waar ze nog maanden over zullen praten", zegt regisseur Raymond Claes.

Het Schevetorenfeest is zaterdag aan zijn zesde editie toe. De voorbereidingen hebben ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen.


"Daarbij konden we rekenen op de steun van de gemeente en zo'n tachtigtal vrijwilligers", zegt regisseur Raymond Claes, die er al bij is sinds de eerste editie in 2002. "Na de restauratie van de dertiende-eeuwse Sint-Petrus en Paulus-kerk ontstond het idee om daar een feest rond te organiseren. Die eerste editie werd meteen een schot in de roos. De mensen hebben een show gezien die ze nog nooit eerder hadden meegemaakt. We hebben minutenlang applaus gekregen. We hopen dat deze keer te kunnen herhalen."

Thema Europa

Net als bij de vorige edities wordt het Schevetorenfeest aan één welbepaald thema opgehangen.


"Omdat het zestig jaar geleden is dat het Verdrag van Rome werd getekend, richten we ons deze keer op Europa", zegt Claes. "Zeven lokale verenigingen zullen elk één Europees land vertegenwoordigen en in speciaal versierde drank- en eetstands hapjes en drankjes van dat land aanbieden. Groot-Brittannië hoef je niet te verwachten, al is dat zeker geen politieke keuze. We hebben de verenigingen zelf een land laten kiezen."


Alles bij elkaar staat het Schevetorenfeest zaterdag garant voor liefst veertien uur animo. De grootste namen op de affiche zijn wellicht circusgroep Cirq'ulation Locale, bekend van Belgium's Got Talent', vuurspuwer Ron Jaluai en dance-act Light Spiralz. Het muzikale luik wordt onder meer verzorgd door de Nederlandstalige popband Frimout en de rockband Rockenbach. Verder is het uitkijken naar de sfeerverlichting in het park, de kinderanimatie en de traditionele Torekensworp, waarmee heel wat prijzen te winnen zijn. Afgesloten wordt er opnieuw met de Stubrufuif 'Was het nu '80, '90 of 2000?' in sporthal Scherpenstein.

Videomapping

Natuurlijk zal ook de 'scheve toren' - die overigens écht een beetje scheef staat - zaterdag een hoofdrol toebedeeld krijgen. Op de kerkgevel en -toren zal twee keer een unieke lichtshow vertoond worden.


"Daarbij werken we met videomapping, een nieuwe techniek waarbij je kan doen bewegen wat je projecteert", legt Claes uit. "Het zal een technologisch hoogstandje worden waarbij alles beweegt en spettert op maat van de muziek. Voor vele mensen wordt het ongetwijfeld een unieke ervaring."


Het Schevetorenfeest vindt zaterdag plaats van 14 tot 4 uur 's nachts. Alle info is te vinden op www.schelle.be.