Heemmusem pakt uit met oude handwanmolen

Rik De Bondt en Ernest Crevals bij de molen.
Foto De Freine Rik De Bondt en Ernest Crevals bij de molen.
Heemmuseum Bystervelt heeft zijn collectie over het boerenleven kunnen verrijken met een oude handwanmolen. Zondag 10 september is het pronkstuk te bewonderen tijdens een tentoonstelling over de Schelse boerderijen.

Het heemmuseum beschikte in het verleden over een flinke verzameling van landbouwwerktuigen. Een groot aantal daarvan is intussen verloren gegaan, maar voorzitter Rik De Bondt wil nu terug stilaan met dat verleden aanknopen. "Een Schelse familie heeft ons vorige maand nog een oude handwanmolen geschonken. Daarmee werden vroeger de graankorrels van het kaf gescheiden. We willen de molen graag in onze tuin opstellen, maar we hebben dan wel een afdak nodig ter berscherming. Gelukkig heeft de gemeente toegezegd dat ze dat voor ons willen zetten", aldus De Bondt.


Op zondag 10 september, tijdens de tentoonstelling 'Schelse boerderijen in beeld', is de oude wanmolen publiek te bezichtigen. De molen wordt tentoongesteld samen met foto's van de landbouwwerktuigen die het heemmuseum vroeger in bezit had en met pentekeningen van Schelse boerderijen die gemaakt werden door de Hemiksemse tekenaar Johan Morel. De tentoonstelling isopen van 14 tot 17 uur, de toegang is gratis. (BCOR)