DE PARTIJEN DOORGELICHT

SCHELLE

Sp.a was na de vorige verkiezingen op sterven na dood in Schelle. Slagen de socialisten erin met een sterk vernieuwde ploeg weer overeind te krabbelen en opnieuw een zetel te bemachtigen? De partij wil onder meer werk maken van betaalbaar wonen en gezondere lucht in de schoolomgeving. Door problemen met de lijstvorming geraakte sp.a weliswaar maar aan dertien kandidaten.


N-VA werd in 2012 de op een na grootste partij van Schelle, maar kon niet verhinderen dat CD&V opnieuw een absolute meerderheid behaalde. De N-VA'ers toonden zich de voorbije jaren actief vanuit de oppositiebanken en hopen met Koen Vaerten een gooi te doen naar de burgemeesterssjerp. De partij raakte eerder dit jaar na interne conflicten wel in één klap zeven mandatarissen kwijt en moest daardoor halsoverkop op zoek naar extra versterking.


CD&V is al sinds jaar en dag de grootste partij in Schelle en slaagde er als een van de weinige afdelingen in om in 2012 zo goed als onaangetast te blijven door de opkomst van N-VA. Met CD&V aan het roer werd de voorbije zes jaar werk gemaakt van een belastingverlaging, van het ontstaan van het Berrenheibos en van de heraanleg van de Steenwinkelstraat. Lijsttrekker Rob Mennes, 71 intussen, is al twintig jaar burgemeester en is op het eerste gezicht vooralsnog incontournable. Bovendien kan de partij profiteren van de grote versnippering in het Schelse politieke landschap: er lijkt niet één oppositiepartij die CD&V het vuur aan de schenen kan leggen.


Groen beschikt momenteel over één zetel, maar afgaand op de peilingen zou dat aantal zeker


moeten kunnen verdubbelen. De Groenen willen de komende legislatuur inzetten op meer transparantie en willen een burgerbegroting invoeren. Met lijsttrekker Stan Scholiers beschikken de groenen bovendien over een brugfiguur met een pak politieke ervaring.


Vlaams Belang verloor in 2012 drie zetels, maar hoopt nu opnieuw stemmen af te snoepen van N-VA. Onder het lijsttrekkerschap van Myriam Baeyens wordt gepleit voor meer veiligheid, meer parkeerplaatsen en minder 'pestbelastingen'. De partij kon wel maar dertien kandidaten op haar lijst verzamelen.


Open Vld verdween net als sp.a uit de gemeenteraad na de verkiezingen van 2012 en moet dus hopen om opnieuw één zetel te kunnen bemachtigen. Lijsttrekker Kato Mannaerts mag dan wel een nieuw gezicht zijn in de lokale politiek, in de debatten van de voorbije weken bewees ze haar mannetje te kunnen staan.


De Schelse Burgerpartij profileert zichzelf als een burgerbeweging waar mensen van alle democratische politieke strekkingen welkom zijn. Lijsttrekker Bob van der Valk wil staan voor een nieuwe vorm van politiek activisme, met meer transparantie en meer inspraak, en ziet zichzelf als kandidaat-burgemeester. Voor haar eerste verkiezingsdeelname heeft de Burgerpartij zeven kandidaten verzameld. De vraag is of van der Valk en co niet vooral stemmen zullen afsnoepen van de andere oppositiepartijen, in plaats van CD&V.