"Je moet je niet laten doen door die ziekte"

MS-PATIËNT START GROTE BENEFIETACTIE VOOR MS-LIGA

Het team achter 'Bike for MS 2018'. V.l.n.r.: Evelyne Renard, Maarten Van der Mueren en Sven Van Santvliet.
Ben Conaerts Het team achter 'Bike for MS 2018'. V.l.n.r.: Evelyne Renard, Maarten Van der Mueren en Sven Van Santvliet.
Maarten Van der Mueren (38), zelf MS-patiënt, wil de komende weken zoveel mogelijk geld inzamelen voor de MS-Liga. Samen met twee vrienden organiseert hij onder meer een snoepjesverkoop, een spaghettiavond en een fietsmarathon.

Maarten was 28 toen bij hem de zenuwziekte MS werd vastgesteld. Het was een diagnose die insloeg als een bom. "Ik heb de eerste weken flink in de put gezeten", vertelt hij. "Ik dacht dat ik na een paar maand in een rolstoel zou belanden. Maar in werkelijkheid slaat de ziekte heel traag toe. In het begin denk je vooral aan wat je niet meer kan. Mijn been sleept een beetje en mijn rechterarm gaat niet goed meer mee. Maar op een bepaald moment heb ik de switch gemaakt en mezelf gedwongen om te kijken naar wat ik nog wél kan. Je moet jezelf niet laten doen door je ziekte. Het is niet omdat je MS hebt dat je niets meer kan betekenen."

Bike for MS 2018

In 2015 en 2016 bracht de Schellenaar die filosofie zelf in de praktijk. Naar aanleiding van Music for Life organiseerde hij toen een aantal activiteiten om geld in te zamelen voor de MS-Liga Vlaanderen. "Dat bleek met een opbrengst van 3.000 euro een enorm succes", zegt Maarten. "Dus wou ik dat dit najaar, samen met mijn vrienden Sven Van Santvliet en Evelyne Renard, nog eens overdoen. Onder de noemer 'Bike for MS 2018' hebben we een uitgebreid activiteitenprogramma uitgewerkt. Allemaal ten voordele van de MS-Liga en het onderzoek naar een middel tegen MS."


De eerste activiteit is een fietsmarathon op zaterdag 3 november op de wielerpiste van het Wielercentrum Antwerpen. "Daar gaan we van 10 tot 16 uur zoveel mogelijk rondjes proberen rijden", zegt Maarten. "Aangezien fietsen de enige sport is die ik zelf nog kan uitoefenen, fiets ik sowieso mee. Wie wil komen deelnemen, kan zich inschrijven aan 20 euro per persoon. We voorzien heel wat randanimatie, zoals een cavabar, een hotdogkraam en een tombola met tal van prijzen." Verder staat op zaterdag 24 november een spaghettiavond gepland in zaal 't Matrakske in Edegem en proberen Sven, Evelyne en Maarten ook nog zoveel mogelijk snoepzakjes te verkopen.


Sven steunt de actie ten slotte nog door portretfoto's te maken. "Ik ben hobbyfotograaf en bied aan om portretfoto's te maken tegen 15 euro per stuk. Dat kan zowel in mijn studio als op locatie", legt hij uit. Twee jaar geleden zette Sven al eens een gelijkaardige actie op poten, toen ten voordele van With Love by Ferre. Dat is een vzw die is ontstaan na het overlijden van de jonge Ferre Grignard en die ziekenhuiskamers warmer wil inrichten. Wie de actie wil steunen met een snoepzakje of een portretfoto of wil deelnemen aan de spaghettiavond of de fietsmarathon, kan contact opnemen via de Facebookgroep 'Bike for MS 2018'.