Ravage aangericht op watertoren

BURGEMEESTER ROEPT GETUIGEN OP OM ZICH TE MELDEN

Een stalen deur werd uit haar hengsels gelicht.
David Legreve Een stalen deur werd uit haar hengsels gelicht.
Vandalen hebben een enorme ravage aangericht op en rondom de oude watertoren in de Rumstsestraat in Reet. "Lampen en glas werden stukgeslagen, elektriciteitskabels afgerukt, men brak zelfs een stalen deur uit. Dit zijn geen kwajongensstreken meer, maar opzettelijk en zwaar vandalisme. We zoeken zo veel mogelijk getuigen", zegt burgemeester van Rumst Geert Antonio (N-VA).

De oude Pidpa-watertoren aan de Rumstsestraat in Reet werd zo'n vijf jaar geleden omgebouwd tot een toeristisch info- en uitkijkpunt, met een uniek uitzicht op de kleiputten rondom. "De deur naar de uitkijkpost toe sluit elke avond om 21 uur automatisch. In het verleden vonden we al eens een stukje karton of houten balk die tussen de deur was gestopt, zodat men ook 's nachts op de uitkijkpost kon rondhangen. Er werd toen hier en daar ook wel wat geprutst of stukgemaakt. Maar wat we vandaag ontdekten, gaat een pàk verder", zegt Antonio.


"Bovenaan het traliewerk werden lampen bevestigd, die stuk voor stuk werden stukgeslagen. De elektriciteitsdraden tussenin werden losgetrokken, en enkele lampen werden losgewrikt en naar beneden gegooid. De stalen deur van de kooi die rondom de mast voor gsm-ontvangst staat werd uit de hengsels gerukt. Daar komt al wat kracht bij kijken. Ook het bushokje onderaan de watertoren deelde in de klappen: het zeer stevige glas werd volledig stukgeslagen, dit lukt ook niet door er een klein tikje tegen te geven. Verder is de verrekijker van het uitkijkpunt verdwenen, werd er allerlei rommel naar beneden gegooid en werd er een vuurtje gestookt."

Burgemeester Geert Antonio meet de schade op. De verrekijker werd meegenomen.
David Legreve Burgemeester Geert Antonio meet de schade op. De verrekijker werd meegenomen.

Gesloten

"Dit zijn geen kwajongensstreken meer, het gaat hier om zwaar vandalisme en het nutteloos vernielen van openbaar patrimonium. De politie kwam al de eerste vaststellingen doen, wij roepen onze inwoners op om het ons te melden als ze iets gezien of gehoord hebben. Er staan enkele huizen in de buurt van de watertoren, en er rijden heel wat wagens door de Rumstsestraat. Sowieso moeten de vandalen een tijdje in de weer geweest zijn, want deze vernielingen breng je niet aan op enkele minuten. De uitkijkpost op de watertoren zal nu even gesloten blijven, we moeten xde gsm-mast weer afschermen van de bezoekers en de elektriciteitsdraden en lampen terug veilig bevestigen. We zullen dus onze eigen inwoners maar ook de vele toeristen moeten teleurstellen."

De watertoren in de Rumstsestraat in Reet.
David Legreve De watertoren in de Rumstsestraat in Reet.
Ook het bushokje onderaan de watertoren werd vernield.
David Legreve Ook het bushokje onderaan de watertoren werd vernield.