Wanneer Alina (105) vertelt, luistert iedereen

Alina heeft voor haar leeftijd nog een uitstekend geheugen.
Sam Vanacker Alina heeft voor haar leeftijd nog een uitstekend geheugen.
De gemeentelijke ouderenadviesraad heeft beslist om voortaan elk jaar de oudste inwoner van Ruiselede te vieren met een feestje in parochiaal centrum Den Tap.

Die eer valt voorlopig te beurt aan Alina Vandewalle, een kranige dame met 105 lentes op de teller. Alina werd geboren op Sinterklaasdag in december 1911 en is de weduwe van schoolmeester Amaat De Baets. Alina werd pas op haar 97ste in het woonzorgcentrum opgenomen.


Ze sukkelt wat met een hardnekkige


verkoudheid, maar ze heeft nog altijd een verrassend sterk geheugen.


"Ik weet nog goed hoe de Duitse Ulanen Ruiselede kwamen binnen gereden tijdens de Eerste Wereldoorlog" vertelt ze. "Het had dagen niet geregend en alle inwoners moesten een emmer water buiten zetten voor de Duitse paarden. Wie dat niet had gedaan, kreeg flink onder zijn voeten."


Alina heeft 5 kinderen op de wereld gezet, die op hun beurt voor 8 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen zorgden. Ze komt nog steeds graag onder de mensen.


"Het geheim van mijn leeftijd? Dat vraagt iedereen me, maar een gouden tip heb ik niet. Mijn ouders hadden een tabaksfabriek, maar ik heb nooit gerookt. En toen ik jong was heb ik ook nooit gedronken. Maar met ouder worden ben ik een glaasje porto wel beginnen appreciëren."