Trucker bedwelmd door dampen van lading

GIFTIG PRODUCT OP HOUTEN PALEN IS OORZAAK

De lading kon alleen gelost worden door een werknemer van het depannagebedrijf die ook een beschermend pak droeg en voorzien was van adembescherming.
Foto Hans Verbeke De lading kon alleen gelost worden door een werknemer van het depannagebedrijf die ook een beschermend pak droeg en voorzien was van adembescherming.
Een Waalse trucker is in de nacht van donderdag op vrijdag in Ruiselede aan erger ontsnapt toen hij in zijn cabine bedwelmd werd door giftige dampen. Die waren afkomstig van een lading houten palen. De man moest naar het ziekenhuis. Urenlang was er een perimeter rond het depannagebedrijf Verheye, waar de trucker geparkeerd stond.

De federale wegpolitie zette donderdagnamiddag aan de rotonde vlakbij de E40 in Aalter een vrachtwagen aan de kant. De inspecteurs hadden gezien dat er een probleem was met de lading houten palen. Die was al gedeeltelijk beginnen schuiven. "De chauffeur moest onder begeleiding van de wegpolitie naar ons bedrijf komen", zegt Kathy Vanbruwaene die bij het depannagebedrijf Verheye verantwoordelijk is voor de administratie. Verheye was vroeger gevestigd in Oostrozebeke, maar begin dit jaar nam de familie Moeyaert een gloednieuw gebouw in gebruik op de bedrijvenzone langs de Eekhoutstraat in Ruiselede.


"We hadden 's avonds al een vreemde geur waargenomen in de buurt van die vrachtwagen, maar die was niet indringend", zegt de echtgenote van bedrijfseigenaar Jos Moeyaert. "Daarom koesterden we ook geen argwaan. Maar toen we hier deze morgen arriveerden, zagen we dat de chauffeur er erg aan toe was. Hij had de nacht doorgebracht in zijn cabine en een hele tijd de binnenventilatie opgezet. Toch waren giftige dampen de cabine binnengedrongen. Die waren afkomstig van de lading houten palen. De man was helemaal versuft, ik heb hem naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht." Al snel bleek dat de houten palen donderdag pas geïmpregneerd waren met carbolin. Dat product beschermt de palen en garandeert zo een langere levensduur. Maar tegelijk verspreidt het een bijzonder kwalijke en indringende geur, als het product niet met water wordt gespoeld. Een lang transport is voldoende om de giftige dampen in open lucht te doen vervliegen, maar dat gebeurde in dit geval niet.

Hans Verbeke

Perimeter

"Twee van onze medewerkers die even later begonnen met het weghalen van de lading palen, raakten al snel ook geïrriteerd door de dampen", zegt Kathy Vanbruwaene. "Daarop staakten we de werken en belden de hulpdiensten." De brandweer stelde een perimeter in en gaf enkele bedrijven in de buurt de raad om de ramen dicht te houden en de ventilatie af te zetten. Een werknemer van het depannagebedrijf Verheye kreeg vervolgens een beschermend pak en adembescherming om. Op die manier kon de man de lading lossen.


"Rond twee uur 's namiddags was de situatie opgelost", weet Chiel Moeyaert, de zaakvoerder van het depannagebedrijf. "De trucker was op dat moment ook al ontslagen uit het ziekenhuis. Gelukkig maar, want dit had slecht kunnen aflopen."

Hans Verbeke
Hans Verbeke
Hans Verbeke