Hildegard brouwt bier voor Sergio Herman

Hildegard Van Ostaden in haar microbrouwerijtje.
Foto SVR Hildegard Van Ostaden in haar microbrouwerijtje.
Hildegard van Ostaden brouwt vanuit haar artisanaal minibrouwerijtje in de tuin sinds kort duindoornbesbier voor Pure C, het restaurant van Sergio Herman. "Het team van Sergio Herman houdt van vernieuwen, en wij ook," klinkt het.

Hildegard is brouwingenieur van opleiding en heeft samen met haar man Bas brouwerij Urthel groot gebracht. Sinds de overname door het Nederlandse Bavaria hebben Hilde en Bas de tijd om zich volledig toe te leggen op hun microbrouwerij en op eethuis De Hoppeschuur in Knesselare.


In 2011 gingen Hildegard en haar man Bas eten in restaurant Oud Sluys, waar ze aan de praat raakten met Sergio Herman. "Toen ik hem vertelde dat ik een microbrouwerijtje had thuis, was hij onmiddellijk geïnteresseerd", zegt Hildegard. "Twee weken later kregen we een mail met de vraag of hij eens langs mocht komen en zo is de bal aan het rollen gegaan."


Hildegard werkt ondertussen al enkele jaren samen met Sergio Herman. "Syrco Bakker, de chef van restaurant Pure C in Cadzand, vroeg ons om dit unieke bier voor hem te maken", zegt Hildegard. "Sergio is steeds op zoek naar vernieuwende, exclusieve producten, en omdat het restaurant Pure C tussen de duinen ligt, vroegen ze zich af of er bier kon worden gemaakt van duindoornbessen. Zelf zou ik er nooit opkomen om van duindoornbessen bier te maken. Maar dat is net het mooie aan onze samenwerking. Zij bekijken bier vanuit culinair standpunt, ik eerder vanuit brouwtechnische hoek."

Blond met zure toets

Na wat experimenteren lukte het Hildegard om de gewenste smaak te krijgen. "Het is een blond biertje geworden met een zure toets. Dat laatste komt door het bier na de gewone gisting nog 5 à 9 maanden te laten hergisten in houten vaten", zegt Hildegard. "Doordat we hier maar een capaciteit van 200 liter hebben en door het relatief lange gistingsproces is het wel zo dat het restaurant al vier maanden zonder ons duindoornbesbier heeft gezeten. Maar dat vinden ze helemaal niet erg. Op een exclusief bier zoals dit willen ze blijkbaar wel wachten." (SVR/CDR)