Wordt Jelle Wouters opvolger Dirk Claes?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ROTSELAAR

Rotselaar zal vanaf volgend jaar zonder Dirk Claes (59) als burgemeester voort moeten. De populaire burgervader kondigde jaren geleden al aan de sjerp na deze legislatuur, en dat na 24 jaar burgemeesterschap, aan de haakt te zullen hangen. Claes droomt ervan zijn stoel in het gemeentehuis aan zijn poulain Jelle Wouters (33) over te laten. De burgemeester ambieert nog wel een zitje in het college, en zal de kieslijst van CD&V duwen.
Dirk Claes, burgemeester Rotselaar (CD&V)
Sven Ponsaerts Dirk Claes, burgemeester Rotselaar (CD&V)

Het inmiddels traditioneel oranje bastion in Rotselaar kreeg deze legislatuur met Open Vld een blauw tintje. Mobiliteit en Wonen waren twee grote uitdagingen die op de beleidstafel kwamen. De eventuele aanleg van een rondweg, en de verordening 'Wonen in meervoud' waren ook items die wel wat stof deden opwaaien. De omleiding die het verkeer uit het dorpscentrum van Rotselaar moest houden, werd onder meer wegens groot protest van omwonenden afgevoerd. De voor Vlaanderen enigszins revolutionaire verordening 'Wonen in meervoud', waardoor er, met het oog op kleinschaliger wonen in eigen buurt, ineens woonblokken tot vier hoog in de dorpscentra verrezen, kwam er wél. Ogenschijnlijk eveneens vanuit het niets kwamen er onlangs plots in eenmaal ook nog 17 fietsstraten.

Sterk ingezet op kinderopvang

"Ik kijk positief op deze beleidsperiode terug", maakt burgemeester Dirk Claes (CD&V) zijn laatste balans als burgervader op. "We hebben slim bestuurd door toekomstgericht te werken en met beperkte middelen héél wat te realiseren. Er is héél sterk ingezet op kinderopvang met een sterke uitbreiding van het aanbod, de vernieuwing van alle buitenschoolse opvanglocaties en een verdubbeling van het vakantieaanbod. Momenteel wordt er in Werchter aan een gloednieuwe kleuterschool gebouwd die plaats biedt aan 150 kleuters. Op cultureel vlak blijft Rotselaar dé Belgische hoofdstad van de muziekfestivals", weet Claes. "Rock Werchter en de ééndagsfestivals blijven dankzij heel wat inspanningen, onderhandelingen en een heus masterplan verankerd in onze gemeente. Daar ben ik zelf enorm trots op. En het festivalterrein werd heringericht tot een prachtig landschapspark, dat voor iedereen toegankelijk is om er te fietsen, te wandelen en te genieten van de natuur. Ook onze verenigingen kunnen nu voortaan op de weide hun eigen activiteiten organiseren. Op vlak van werken werd het hele wegennet op de Heikantberg vernieuwd. Momenteel gebeurt hetzelfde met de woonbuurt van Hoogland en haar zijstraten." Claes kijkt ook al graag vooruit. "De komende beleidsperiode zou CD&V van mobiliteit een prioriteit willen maken. Zo engageren we ons om de komende beleidsperiode maar liefst 30 kilometer aan nieuwe fiets- en voetpaden te zullen aanleggen." Claes betreurt dat er van de reeds vele jaren aangekondigde vernieuwing van de doortochten van Rotselaar en Wezemaal - allen in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer - ook deze legislatuur niks in huis is gekomen.

Forse belastingverhoging

"De meest pijnlijke beslissing was zonder twijfel de forste belastingverhoging, ondanks de verkiezingsbelofte dit niet te zullen doen", begint uitdager Piet De Bruyn (N-VA) zijn evaluatie van de voorbije zes jaar. "En zelfs dan was er nog onvoldoende ruimte om te investeren in betere voet- en fietspaden. Ook het gebrek aan visie en ambitie van het huidige bestuur stelt teleur. Waar willen we met Rotselaar staan in 2030, of 2050? Hoe spelen we in op de vergrijzing die verder op ons afkomt? Hoe stoppen we de vereenzaming? Hoe versterken we onze handelskernen? Bij gebrek aan visie kwam men niet verder dan wat losse flodders. Zo kregen we er een handvol fietsstraten bij, maar geen duidelijke visie op ruimere verkeersveiligheid. En onze handelaars moesten het stellen met wat herbruikbare draagtassen en wimpels aan de gevels. Verder kwam er van de ondersteuning van de middenstand niks in huis." (SPK)

Piet De Bruyn
Sven Ponsaerts Piet De Bruyn
Schepen Jelle Wouters is dé gedoodverfde opvolger van burgemeester Dirk Claes.
Sven Ponsaerts Schepen Jelle Wouters is dé gedoodverfde opvolger van burgemeester Dirk Claes.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V

Schepen Jelle Wouters is de man die het voor CD&V, én de bij uitbreiding voor de hele gemeente, het de komende legislatuur zou moeten waarmaken. De partij schuift hem als de gedoodverfde opvolger van Dirk Claes naar voor. Naar verwachting gaat CD&V ook de komende jaren gewoon met Open Vld door. De populaire uittredende burgemeester, zes jaar geleden nog goed voor bijna 2.600 voorkeursstemmen, ambieert in het nieuwe bestuur nog wel een schepenambt, en duwt de lijst. Voormalig schepenen Lucia Wouters en Gie Van Aerschot stellen zich, net als ereschepen Jan Vanborren, niet meer verkiesbaar. De drie waren zes jaar geleden samen nog goed voor meer dan 1.600 voorkeursstemmen.

N-VA

Vlaams Volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn zal de lijst voor de N-VA trekken. De 50-jarige beroepspoliticus en fractieleider van de huidige Rotselaarse oppositiepartij is daarmee ook kandidaat-burgemeester. De vraag is echter of N-VA het oranje bastion in Rotselaar zal kunnen doorbreken. Op plaats twee staat Suzy Michiels. Gemeenteraadslid en afdelingsvoorzitter Gunther Dereze uit Rotselaar staat op plaats drie, en OCMW-raadslid Bart De Vos op vier. Gemeenteraadslid Noëlla Wissels-D'hooge vult de top 5 aan. Lijstduwer wordt gemeenteraadslid Frans Vansteenbeeck.

anders

In Rotselaar zal de kiezer bij de komende gemeenteraadsverkiezingen met 'anders' opnieuw een 'kleurloze' lijst in het stemhokje vinden. Anders is naar eigen zeggen geen klassieke politieke partij, maar een onafhankelijke burgerbeweging: fris, lokaal en onafhankelijk. Geen 'professionele' politici, wel gewone burgers, met een hart en een plan voor hun dorp. Nadat sp.a zich begin dit jaar uit de progressieve beweging trok, heeft de huidig oppositiebeweging uitsluitend partij-onafhankelijke kandidaten op haar lijst. Gemeenteraadslid Jeroen Janssens trekt de lijst. Michel van Meel duwt.

Open Vld

Open Vld werd zes jaar geleden door het in Rotselaar heersende CD&V mee aan boord getrokken. Naar verwachting komt daar na de stembus geen verandering in. De eerste drie jaar van de legislatuur mochten de liberalen, die drie zetels behaalden, alleen Christel Hendrix als schepen leveren. Drie jaren geleden kwam daar Nico Lodewijks, die de plaats van Gie Van Aerschot (CD&V) overnam, bij. Schepen Christel Hendrix trekt de kieslijst. Schepen Nico Lodewijks duwt. Florent De Wijngaert is met zijn 87 jaar de oudste Rotselaarse kandidaat. Oud-burgemeester Marcel Van Goolen stelt zich niet meer verkiesbaar.

Groen

Zes jaar geleden trok ze nog als GroenSociaal naar de kiezer, dat was toen goed voor twee oppositiezitjes, maar nu heet het opnieuw Groen. Gemeenteraadslid Herwig Pierre is lijsttrekker. Op de tweede plek staat OCMW-raadslid Liesbet Serneels, nieuwkomers Bart Lemmens en Ilse Vervloesem staan op plaats 3 en 4. Pieter Philtjens, de campagneleider, staat op 5 en voorzitter Simonne Vandewaerde op 6. Lijstduwer wordt gemeenteraadslid Jeroen Degent.

Sp.a

Anders dan zes jaar geleden, toen de sp.a-kandidaten zich nog mee onder de vleugels van de progressieve beweging 'anders' verkiesbaar stelden, zal sp.a opnieuw met haar eigen socialistische lijst opkomen. Zoals gebruikelijk bij Sp.a Rotselaar werden de eerste drie plaatsen verdeeld onder de drie deelgemeentes. Gemeenteraadslid Kristof Vandenplas uit Rotselaar en Heidi Pittomvils uit Wezemaal - overgekomen van sp.a Holsbeek -trekken samen onze lijst. Geert Geuvens uit Werchter zal de derde plaats innemen. De lijst zal worden geduwd door Wim Ivens en Francine Meeus, een duo met heel wat politieke ervaring.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.